21:56 04.12.2020

Правоохоронці порушили дві кримінальні справи за прояв міжнаціональної ворожнечі

2 хв читати

Правоохоронці порушили два кримінальні провадження через загрози, що надійшли на електронну пошту громадських організацій угорської національної меншини на Закарпатті, винним загрожує 5 років в'язниці, повідомила прес-служба Національної поліції України.

"4 грудня в Закарпатській області на електронні адреси громадських організацій угорської національної меншини почали масово надходити листи з вимогою терміново покинути територію України. В іншому разі на них чекатиме фізична розправа. За фактом погроз слідчі поліції Закарпаття розпочали два кримінальні провадження за ч. 1 ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) та ч. 2 ст. 129 (Погроза вбивством) Кримінального кодексу Україну. Винним особам загрожує до 5-ти років позбавлення волі", - сказано в повідомленні.

У прес-службі Нацполіції також повідомили, що за кілька днів до цього в інтернеті з'явилося відео, на якому невідомий у балаклаві і військовій формі погрожував громадянам України угорського походження фізичною розправою. Поліцейські встановили особу, ймовірно причетну до злочину.

"Нам достеменно відомо, що це громадянин сусідньої держави. Ми відслідкували, що на території Західної України він перебував виключно в період запису ролика, а в день опублікування відео покинув межі України. І ще цікавий факт, який вдалося встановити поліцейським: уперше провокативне відео, на якому нібито український активіст погрожує представнику угорської національної меншини, з’явилося на Ютуб-каналі блогерки із Сербії. А після того, як ролик поширився в Україні, вона його видалила", - наголосили у відомстві.

Зі свого боку, глава Національної поліції України Ігор Клименко зазначив, що отримані 4 грудня електронні листи і провокаційне відео, розміщене кілька днів тому, є ланками одного ланцюжка. І не виключено, що в цій історії є іноземний "слід".

"Я повністю підтримую позицію міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, що провокатори, які погрожують громадянам України, є ворогами України і мають бути покарані. Це складний і заплутаний клубок, який українські поліцейські крок за кроком ретельно розмотують. Поліція зробить усе для того, аби не допустити розпалення міжнаціональної ворожнечі та захистити життя і гідність людей", - зазначив він.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА