14:49 07.12.2020

Комісію з журналістської етики варто ввести в законодавче поле - Мостовий

2 хв читати
Комісію з журналістської етики варто ввести в законодавче поле - Мостовий

Комісія з журналістської етики має бути введена в законодавче поле, мати визначені права та обов'язки, вважає колишній голова Комісії з журналістської етики, засновник газети "Дзеркало тижня" (www.zn.ua) Володимир Мостовий.

"Я вважаю, що варто (ввести Комісію в законодавче поле - ІФ). Проміжний варіант існує в Данії, де є, так би мовити, "бланкетне" право. Якщо до судів звертаються зі скаргами на журналістів, суди пересилають це комісії, і на підставі її висновків ухвалюють остаточне рішення. Просто це треба узаконити", - сказав Мостовий в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

На запитання про те, чи має змінитися форма, рішучість Комісії у висловлюванні своєї позиції щодо випадків порушення журналістської етики, Мостовий наголосив на необхідності переглянути статут і надати Комісії якісь додаткові повноваження.

"По-перше, в деяких країнах застосовують вилучення прес-карти, наприклад, у Франції. У них немає редакційних посвідчень, є візитка, а право займатися журналістською діяльністю дає прес-карта. Якщо людина грубо порушила етику, у неї вилучається прес-карта, а це "вовчий квиток" - журналіста не візьмуть до іншої редакції. По-друге, у нас доки гривнею не вдарять - це все неефективно", - наголосив він.

Крім того, Мостовий наголосив, що журналіст і редакція мають нести відповідальність за поширення недостовірної інформації. "Однозначно. Свого часу відбувалися акції, учасники яких вимагали обмежити штрафи для журналістів у 2500 грн. Але тоді журналіст заплатить і зробить такий самий фейковий матеріал, можливо, у зворотну сторону. Можна сто разів писати і сто разів платити штраф. А при тих наявних журналістських зарплатах дуже велика спокуса зайнятися саме такими справами. Журналіст має відповідати і своєю кишенею, і своїм реноме за поширення фейків", - додав він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА