07:52 08.12.2020

Необхідно три ключові кроки для розвитку культури громад

2 хв читати
Необхідно три ключові кроки для розвитку культури громад

У міністерстві культури України пропонують ввести на території органів місцевого самоврядування стандарти забезпечення культурними послугами громадян, створити центри культурних послуг, здійснити реформу фінансування культури, повідомив міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко.

"Три важливі кроки на найближчий час: затвердити і ввести мінімальні стандарти забезпечення громадян культурними послугами. Вони вже напрацьовані і на цьому тижні будуть спрямовані на узгодження в ЦОВВ та Асоціацій органів місцевого самоврядування. Продовжити ініціативу зі створення центрів культурних послуг. Низка успішних прикладів ЦКП, побудованих ресурсом ОТГ, доводять їх ефективність. Рівень залученості населення в культурному житті там значно вище. Узгодити план з реалізації реформи фінансування, який від МКІП вже поданий на розгляд Кабміну. Без реформування системи фінансування культури на місцевому рівні - її роль і місце в житті суспільства і держави буде змінюватися дуже повільно", - написав Ткаченко на своїй сторінці в Фейсбук ввечері в понеділок.

Разом із тим, він зазначив, що через автономію в повноваженнях і прийнятті рішень, яка супроводжує децентралізацію, необхідно не допустити неефективного управління культурою на місцевому рівні. "Йдеться про існуючу проблему зі штатом і реорганізаціями", - наголосив міністр.

Ткаченко також додав, що ці дії не повинні нівелювати всі доступні можливості, запущені урядом протягом попередніх трьох років.

"Тому що без здатності на місцях подаватися на гранти УКФ, ефективно здійснювати обмін новими україномовними книгами, закупленими ДВК, без нормальних кіноустановок, де можна насолоджуватися кіно, без інклюзивної художньої освіти - ми просто будемо втрачати якість людського капіталу та сенс життя. МКІП (Міністерство культури та інформаційної політики - ІФ) вже розробляє методичні рекомендації зі структурі системи управління в сфері культури і її функціонування в ОТГ, щоб не допустити цього", - наголосив він.

Міністр зазначив, що з боку держави підтримка культури є, але ініціатива повинна йти знизу (з боку органів місцевого самоврядування - ІФ). "Тільки розуміючи цінність культури на рівні громад - потенціал ресурсу культури буде використовуватись ефективно і на благо економічного розвитку регіонів", вважає міністр.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $1 млрд

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА