11:37 10.12.2020

Майже чверть українців вважає звернення до ЗМІ найбільш ефективним способом захисту прав людини в Україні - опитування

2 хв читати

23,3% опитаних українців вважають звернення до засобів масової інформації найбільш ефективним способом захисту прав людини в Україні, свідчить дослідження Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва.

Зокрема, на запитання, чи були ситуації, коли права респондентів чи їхніх близьких порушували, 8,8% відповіли, що їх порушують постійно, 20% - порушення іноді відбуваються, 19% - порушення відбуваються епізодично (1-2 рази), 35,9% - порушень не відбувалося, а 16,4% не змогли визначитися з відповіддю на запитання.

Водночас лише 19,3% опитаних заявили, що намагалися в разі порушення прав захищати їх, і в більшості випадків це виходило, 40,7% - намагалися захищати, але у більшості випадків спроби були марними, а 40% - не намагалися захищати свої права.

Що стосується захисту прав людини в Україні, то 23,3% вважають найбільш ефективним способом звернення до засобів масової інформації, 20,9% - звернення до суду, 19,6% - звернення до Європейського суду з прав людини, 16% - звернення до родичів і пошук потрібних знайомств, 15,4% - звернення до поліції, 14,3% - звернення до прокуратури, 13,1% - звернення до міжнародних організацій, 12,8% - звернення до адвокатів, 3,7% - вирішувати все власними силами, зокрема із застосуванням зброї, якщо необхідно, а 21,5% вважають, що взагалі немає способів захистити свої права.

Дослідження проведене з 6 до 19 жовтня 2020 року Центром прав людини ZMINA та Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва за підтримки проекту "Права людини для України", який впроваджується ПРООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Опитування проводилося в усіх областях України, окрім непідконтрольних уряду України територій. Загалом опитано 2002 респондентів методом особистого інтерв'ю. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА