17:58 10.12.2020

Конституційний Суд: Венеціанська Комісія наголошує, що влада має поважати КС як "охоронця" Конституції

2 хв читати
Конституційний Суд: Венеціанська Комісія наголошує, що влада має поважати КС як "охоронця" Конституції

Європейська Комісія "За демократію через право" (Венеціанська Комісія) наголошує на необхідності поваги української влади до рішень Конституційного Суду, незважаючи на їх неоднозначність, зазначають у КС.

У повідомленні, розміщеному на сайті суду, КС нагадує, що 9 грудня Венеціанська Комісія оприлюднила висновок щодо законодавчої ситуації з антикорупційними механізмами в Україні, яка склалася після рішення КС.

"Венеціанська Комісія наголосила, що принцип розподілу державної влади полягає, зокрема, у тому, що парламент і виконавча влада мають поважати роль Конституційного Суду України як "охоронця" Конституції України, і його рішення мають виконуватися", - йдеться у повідомленні суду.

"У висновку наголошується, що, незважаючи на неоднозначне сприйняття рішення КС, конституційну роль Конституційного Суду мають поважати, і Верховна Рада України має виконувати його рішення з урахуванням Конституції України та міжнародних стандартів", - резюмують у КС.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

9 грудня Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська Комісія) оприлюднила думку за запитом президента України Володимира Зеленського щодо конституційної кризи, створеної рішенням Конституційного Суду України від 27 жовтня.

Венеціанська Комісія визнає, що рішення Конституційного Суду України "не має чіткої аргументації, не має твердої основи в міжнародному праві і, можливо, було заплямовано серйозною процедурною помилкою - невирішеним питанням про конфлікт інтересів деяких суддів". "Це гідно жалю не лише через негайні негативні наслідки цього рішення для боротьби з корупцією в Україні, а й також тому, що такі рішення підривають суспільну довіру до конституційного правосуддя загалом", - вважають у ВК.

Водночас у ВК констатували, що "конституційна роль Конституційного Суду має поважатися, і Верховна Рада має виконати рішення, витлумачивши його в світлі конституційної основи країни та відповідних міжнародних стандартів, зберігаючи громадські інтереси, такі, як боротьба з корупцією, зокрема в судовій системі".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА