20:29 10.12.2020

Португальська сторона вирішила виплатити компенсації удові і дітям українця Гоменюка, вбитого в аеропорту Лісабона

2 хв читати
Португальська сторона вирішила виплатити компенсації удові і дітям українця Гоменюка, вбитого в аеропорту Лісабона

Уряд Португалії прийняв рішення про виплату компенсації родичам убитого в цій країні громадянина України Ігоря Гоменюка, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Я був на зв'язку з португальським колегою стосовно вбивства в березні нашого громадянина Ігоря Гоменюка, наполягав на справедливості. Сьогодні уряд Португалії вирішив виплатити компенсації вдові і дітям. Очікую, що за підсумками розслідування суд встановить винним належне покарання", - написав Кулеба в Twitter у четвер.

За інформацією ЗМІ, Гоменюк помер у березні 2020 року в ізоляторі аеропорту Лісабона після побиття співробітниками Служби у справах іноземців та кордонів (міграційної служби). До Португалії він прибув авіарейсом з Туреччини, проте йому з невідомої причини було відмовлено у в'їзді в країну і він зажадав пояснень, після чого на нього наділи наручники і побили. У Гоменюка стався напад епілепсії, він був госпіталізований, проте після цього його повернули в ізолятор аеропорту Лісабона, де він був побитий повторно в кімнаті без камер відеоспостереження, після чого помер.

МЗС України закликав португальську владу до об'єктивного і неупередженого розслідування справи загиблого українця.

Голова Спілки українців Португалії Павло Садоха в коментарі Радіо Свобода розповів, що вбивство українця викликало резонанс у португальському суспільстві, оскільки виявилося, що випадки насильства до затриманих іноземців були не поодинокими.

У вересні прокуратура заявила, що до побиття Гоменюка причетні троє співробітників міграційної служби, їм пред'явлені звинувачення у вбивстві. Перше засідання у справі про вбивство призначено на 20 січня 2021 року.

У середу, 9 грудня, подала у відставку голова Служби у справах іноземців та кордонів (міграційної служби) Кріштіна Гатойнш. Іншою реакцією МВС Португалії на подію стала реструктуризація міграційної служби і позбавлення інспекторів поліцейських повноважень.

"І все ж багато політиків і громадських лідерів у Португалії наполягають на відповідальності і міністра внутрішніх справ Едуарду Кабріта. Найбільш широка теза, яка звучить у громадських дискусіях, що за дев'ять місяців після вбивства українця ніхто з представників уряду Португалії не подзвонив родині Ігоря Гоменюка і не вибачився за скоєне", - розповів Садоха.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА