08:24 11.12.2020

Amnesty International запропонувала ООН регулювати торгівлю спецзасобами для поліції

3 хв читати
Amnesty International запропонувала ООН регулювати торгівлю спецзасобами для поліції

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International звернеться в ООН з проханням врегулювати торгівлю спецзасобами, які використовуються поліцейськими, і заборонити продаж для них і застосування ними деяких видів електрошокових пристроїв.

"Усі країни світу повинні негайно вжити екстрених заходів для заборони глобальної торгівлі обладнанням, призначеним для заподіяння болісних страждань і травм", - йдеться в заяві Amnesty International і дослідницького фонду "Омега", поширеній в п'ятницю напередодні майбутньої зустрічі в рамках ООН, присвяченій "торгівлі знаряддями катувань".

У своїй доповіді про контроль за поширенням "знарядь тортур", підготовленій до зустрічі, організації також закликали "встановити контроль за обігом стандартного поліцейського спецобладнання з метою не допустити його потрапляння в руки злочинців".

У заяві наводяться слова глави Amnesty International з питань бізнесу, забезпечення безпеки і прав людини Патрика Вілкена: "Через більш ніж три десятиліття після того, як в усьому світі тортури були оголошені поза законом, людей продовжують катувати, найчастіше до смерті, в тюрмах та інших місцях утримання під вартою в усьому світі. Безглуздо забороняти тортури і при цьому продовжувати торгувати жахливим обладнанням, спеціально призначеним для катувань, зокрема, кийками з шипами і ножними кайданами".

За його словами, "в усьому світі протестувальники задихаються від сльозогінного газу і отримують каліцтва від гумових куль". "Очевидно, що назріла гостра необхідність посилити контроль за торгівлею поліцейським спецспорядженням. Стандартні спецзасоби, такі як наручники і поліцейські кийки, можуть стати знаряддями катувань, якщо вони потраплять не в ті руки. Країни світу повинні об'єднатися, щоб створити глобальний, обов'язковий для виконання юридичний механізм з регулювання торгівлі подібними засобами", - закликав він.

Вілкен також вважає, що і компанії-виробники повинні запобігати неналежному використанню їх продукції: "Всі, хто виробляє, рекламує або продає обладнання для правоохоронних органів, використання якого є абсолютно неприпустимим, і яке може застосовуватися виключно для тортур, жорстокого поводження або здійснення смертної кари, повинні негайно припинити цю діяльність".

На думку правозахисників, держави повинні повністю відмовитися від спецспорядження, зокрема, кийків з шипами, електрошокових поясів і обважнених ножних кайданів, забезпечити надійний контроль за дотриманням прав людини при торгівлі поліцейським обладнанням: наручників, перцевих аерозолів і електрошокерів.

У доповіді також наголошується необхідність заборони торгівлі обладнанням для здійснення страти (зокрема, шибеницями і електричними стільцями) і введення контролю за експортом фармацевтичних препаратів подвійного призначення для запобігання їх використанню при проведенні страт із застосуванням смертельних ін'єкцій.

Amnesty International і "Омега" закликають до повної глобальної заборони на торгівлю і застосування певних видів електрошокових пристроїв, які не повинні використовуватися правоохоронними органами. До них належать пристрої, які закріплюються на тілі людини, наприклад, електрошокові ремені або жилети, а також пристрої прямого контакту, призначені для використання поліцією, такі як електрошокові кийки або пристрої для захоплення.

За останні п'ять років Amnesty International повідомляла про тортури і жорстоке поводження в більш ніж 140 країнах, при цьому "ризик застосування тортур та інших видів жорстокого поводження не обмежується тільки умовами утримання під вартою; поліцейське спорядження також використовується для тортур і жорстокого поводження на вулиці".

Правозахисники зазначають, що в Гонконгу, Лівані, Судані, Чилі, США, Франції, Білорусі правоохоронні органи зі зловживаннями і жорстко припиняли протести.

Згідно з даними Allied Market Research, що наводяться в доповіді, очікується, що до 2022 року ринок таких спецзасобів може досягти $ 9,6 млрд, але закликають з обережністю ставитися до цих даних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА