20:46 11.12.2020

Заступник генпрокурора Мамедов обговорив з прокурором МКС співробітництво в сфері розслідування злочинів, скоєних під час конфлікту на Донбасі і в Криму

2 хв читати
Заступник генпрокурора Мамедов обговорив з прокурором МКС співробітництво в сфері розслідування злочинів, скоєних під час конфлікту на Донбасі і в Криму

Напередодні засідання 19-ї сесії Асамблеї держав-учасників Римського статуту і оприлюднення звіту 2020р щодо попереднього вивчення подій в Україні заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов провів робочу зустріч з прокурором Міжнародного кримінального суду Фату Бенсудою в Гаазі.

"Заступник генпрокурора зазначив, що з моменту останньої зустрічі минув рік і Департамент нагляду у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора, який тоді був ще на етапі становлення, зараз вже має певні результати. Зокрема, прокурорами Департаменту здійснюється процесуальне керівництво в понад 200 резонансних кримінальних провадженнях", - повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора в п'ятницю ввечері.

В інформації зазначається, що в структурі Луганської та Донецької обласних прокуратур створені і функціонують спеціалізовані управління, які фіксують кожний факт порушень міжнародного гуманітарного і кримінального права Російською Федерацією і підконтрольними їй окупаційними адміністраціями і незаконними збройними формуваннями від обстрілів цивільної інфраструктури до вбивств і тортур. Створення спеціалізованих підрозділів ініційовано і в структурі слідчих органів для ефективного і оперативного розслідування.

Крім того, проведено аудит усіх кримінальних проваджень, що стосуються збройної агресії РФ проти України, систематизовані військові злочини і злочини проти людяності для внесення їх до відповідного реєстру, на фінальному етапі перебуває розробка єдиної методики розслідування такої категорії проваджень, на регіональному рівні запущені реєстри постраждалих для подальшого відшкодування збитків.

"Всього протягом збройного конфлікту зафіксовано понад 20 тис. кримінальних злочинів, що розслідуються в більш ніж 5 тис провадженнях", - йдеться в повідомленні.

"Майже 7 років збройної агресії довели, що виключно зусиль на національному рівні недостатньо, адже у слідчих органів та прокуратури відсутній доступ до окупованих територій, а отже, й унеможливлене проведення слідчих дій, допитів жертв та свідків злочинів "по гарячих слідах". А оскільки РФ проводить насильницьку паспортизацію та незаконне переміщення цивільних, то правоохоронні органи можуть втратити цінних свідків. Крім того, воєнні злочинці переховуються від правосуддя на окупованих територіях Криму та Донбасу або в РФ, а країна-окупант, відповідно, повністю ігнорує всі наші запити щодо правової допомоги для притягнення до відповідальності за вчинення злочинів", - зазначив Мамедов.

Також він повідомив, що з Офісом прокурора МКС налагоджено ефективну співпрацю. Тільки протягом цього року було направлено 3 інформаційних повідомлення про порушення Міжнародного гуманітарного права в Криму, стосовно незаконної депортації кримчан з території півострова, знищення та експропріації майна і мілітаризації дітей.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА