07:18 12.12.2020

Прокурор суду в Гаазі оголосила про завершення формальної експертизи українських справ: є підстави вважати, що скоєно злочини проти людяності

3 хв читати
Прокурор суду в Гаазі оголосила про завершення формальної експертизи українських справ: є підстави вважати, що скоєно злочини проти людяності

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС, Гаага) Фату Бенсуда заявила про завершення формальної експертизи стосовно ситуації в Україні та про наявність підстав вважати, що були скоєні злочини проти людяності.

Відповідна заява поширена в п'ятницю МКС.

"Після ретельного і незалежного процесу я можу сьогодні оголосити, що встановлені критерії для початку розслідування ситуації в Україні виконані", - заявила Бенсуда.

"Зокрема, і без шкоди для будь-яких інших злочинів, які можуть бути встановлені в ході розслідування, мій Офіс дійшов висновку, що нині є обґрунтовані підстави вважати, що в Україні був скоєний широкий спектр дій, що становлять військові злочини і злочини проти людяності, які перебувають у межах юрисдикції Суду. Ці висновки, які будуть більш детально викладені в нашому щорічному звіті про діяльність за попередньою експертизою, містять три широких кластера віктимізації: злочини, вчинені в контексті ведення бойових дій, злочини, вчинені під час затримання і злочини, вчинені в Криму. Крім того, мій Офіс встановив, що ці злочини, вчинені різними сторонами в конфлікті, також були досить серйозними для проведення розслідування моїм Офісом як у кількісному, так і в якісному відношенні", - заявила прокурор.

Вона нагадала, що попередній розгляд ситуації в Україні було розпочато 24 квітня 2014 року на підставі початкової спеціальної заяви уряду України про визнання юрисдикції Суду, яку згодом було розширено другою заявою України, поданою у 2015 році з тим, щоб охопити тривалі передбачувані злочини, вчинені на території України з 20 лютого 2014 року.

Бенсуда констатувала, що, вивчивши наявну інформацію і незважаючи на наявність відомостей про національні процесуальні дії, її Офіс "дійшов висновку про те, що справи, які, ймовірно, можуть бути порушені за підсумками того чи іншого розслідування ситуації в Україні, можуть бути прийняті до провадження".

"Це пояснюється тим, що компетентні органи України та (або) Російської Федерації не діють стосовно до категорій осіб і діянь, які були виявлені Канцелярією, або тим, що національна судова система "відсутня" на території, що перебуває під контролем супротивної сторони, що позбавляє компетентні органи здатності отримати в своє розпорядження обвинуваченого (-их) або необхідні докази і свідчення свідків або перешкоджає здійсненню ними відповідних процесуальних дій ще з якихось інших причин", - зазначила прокурор.

Вона поінформувала, що наступним кроком стане звернення до суддів Палати попереднього провадження МКС з проханням про надання санкції на порушення розслідувань.

"Положення Офісу характеризується тим, що попереднє вивчення декількох ситуацій досягло одного і того ж етапу або наближається до нього, в той час як ми продовжуємо стикатися з проблемами в оперативній діяльності, викликаними, з одного боку, пандемією COVID-19 і, з іншого боку , обмеженістю нашого оперативного потенціалу, обумовленого мізерними і перевантаженими ресурсами. Крім того, дана ситуація має місце в обстановці, коли пандемія тисне на глобальну економіку. На цьому тлі в найближчому майбутньому ми повинні будемо прийняти низку стратегічних і оперативних рішень щодо пріоритетності завдань у роботі Канцелярії, в яких належним чином будуть враховані законні очікування як потерпілих осіб і порушених громад, так і інших зацікавлених сторін. Це питання я маю намір також обговорити з новим Прокурором після його (її) обрання в рамках консультацій, які я збираюся проводити в процесі передання повноважень. Тим часом моя Канцелярія продовжить здійснювати необхідні заходи для забезпечення сумлінності майбутніх розслідувань, пов'язаних із ситуацією в Україні", - йдеться в заяві.

При цьому вона зазначила, що в міру наближення до наступних кроків, щодо ситуації в Україні, прокурор "розраховує на повну підтримку української влади і в рівній мірі закликає до співпраці всі сторони конфлікту".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА