12:34 12.12.2020

ВР пропонують удосконалити процедуру надання українським вишам статусу національних, а також механізм користування майном – законопроект

2 хв читати
ВР пропонують удосконалити процедуру надання українським вишам статусу національних, а також механізм користування майном – законопроект

Група народних депутатів на чолі з першим віце-спікером Верховної Ради Русланом Стефанчуком пропонує парламенту вдосконалити процедуру надання статусу національного закладам вищої освіти, а також передбачити ефективне управління державним майном, яке за ними закріплено.

Текст відповідного законопроекту № 4486 оприлюднили на сайті парламенту.

Ініціатори документа пропонують, щоб статус національного закладам вищої освіти надавали указом президента, проект якого має підготувати Міністерство освіти і науки.

Як наголошується в пояснювальній записці, на сьогодні виникає питання про створення потужних навчальних закладів з метою задоволення освітніх потреб суспільства і ринку праці у відповідних фахівцях і поліпшення конкурентних можливостей отримання якісної вищої та професійної перед вищою освітою.

Автори законопроекту переконані в необхідності усувати роз'єднаність навчальних закладів, що здійснюють підготовку за однаковими або спорідненими спеціальностями.

Прогнозується, що цей законопроект у разі його ухвалення сприятиме удосконаленню процедури надання статусу національного закладам вищої освіти, статусу Національного наукового центру - науковим установам, а також удосконалить ефективність управління навчальними закладами та державним майном, яке за ними закріплено.

Так, у разі призупинення використання нерухомого майна в освітньому процесі заклад буде зобов'язаний поінформувати орган управління про таке рішення, а також кожні півроку надавати інформацію про пропозиції щодо подальшого його використання.

У випадку, коли майно (крім земельних ділянок) державного або комунального закладу освіти більше трьох років з моменту повідомлення органу управління про припинення його використання не використовується в освітньому процесі, не забезпечує статутну діяльність і подальше його використання за освітнім призначенням не планується чи є неможливим, а інші державні чи комунальні заклади освіти, установи, підприємства і організації протягом цього періоду не виявили заінтересованість у передачі їм зазначеного майна.

Водночас законопроект передбачає, що майно закладів освіти, в тому числі які мають статус національного, яке не використовується в освітньому процесі та не забезпечує статутну діяльність, може безоплатно передаватись у встановленому законодавством порядку іншому закладу освіти або науковій установі (організації) державної або комунальної форми власності за умови подальшого використання виключно на освітні або наукові потреби або державним органам влади для забезпечення національних інтересів держави.

Проект закону передбачає внести зміни до законів "Про освіту", "Про вищу освіту", "Про професійну перед вищою освітою" , "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти" та "Про наукову та науково – технічну діяльність".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА