07:29 13.12.2020

Анкара закликає Тегеран до стриманості в двосторонніх відносинах

2 хв читати
Анкара закликає Тегеран до стриманості в двосторонніх відносинах

Туреччина закликає Іран використовувати історичні теми для зміцнення відносин в регіоні, а не "розкручування ворожнечі", заявив у суботу глава управління зі зв'язків з громадськістю турецького президента Фахреттін Алтун.

"Рекомендуємо владі Ірану використовувати тему спільної історії і тісних зв'язків між народами не для розкручування ворожнечі, а для формування позитивного порядку в регіоні", - сказав представник адміністрації турецького лідера.

За його словами, кілька іранських політиків у своїх заявах вирвали з контексту слова президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який на параді в Баку 10 грудня прочитав вірш азербайджанського поета Бахтіяра Вахабзаде "Земля не може бути подарунком".

Минулої п'ятниці спочатку посол Туреччини в Тегерані був викликаний до МЗС Ірану, потім посол Ірану в Анкарі - до МЗС Туреччини. Проблема виникла з слів у вірші про те, як "силою" були розділені стародавні азербайджанські землі. Як зазначає видання "Аш-Шарк аль-Аусат", уривки стосуються поділу азербайджанських земель за Туркманчайським договором 1828 року, між Російською імперією і Персією.

Необхідно відмовитися від будь-яких ініціатив і висловлювань, які завдають шкоди відносинам Туреччини і Ірану, наголосив представник адміністрації турецького лідера.

"Цей вірш було використано як привід для розкручування штучної напруженості у відносинах між Іраном і Туреччиною. (...) Анкара не допустить подібного роду претензій ні щодо Туреччини, ні стосовно якої-небудь іншої держави. Туреччина очікує надалі від Ірану особливо чутливого підходу до відносин з Анкарою. Ця позиція була доведена напередодні і до відома викликаного в МЗС Туреччини посла Ірану в Анкарі", - зазначив Алтун.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА