17:51 14.12.2020

Агресія РФ проти України забрала понад 14 тис. життів - заява МЗС

2 хв читати
Агресія РФ проти України забрала понад 14 тис. життів - заява МЗС

Понад 14 тис. людей загинули внаслідок збройної агресії РФ проти України, майже 40 тис. дістали поранень, а понад 1,5 млн жителів Криму і Донбасу були змушені залишити свої будинки як внутрішньо переміщені особи та переїхати на контрольовану урядом України територію, йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України з нагоди 46-ї річниці резолюції Генеральної асамблеї ООН "Визначення агресії".

"Вже 7 рік, здійснюючи збройну агресію проти України, Росія грубо порушує Статут ООН, цю резолюцію та інші свої міжнародно-правові зобов’язання... Своїми агресивними діями Російська Федерація, незважаючи на свій статус постійного члена Ради Безпеки ООН, підриває фундаментальні принципи міжнародного правопорядку, у тому числі щодо поваги до територіальної цілісності суверенних держав та непорушності кордонів", - наголошують у МЗС.

Як зазначено в заяві, безпосереднім наслідком збройної агресії стало перетворення окупованих Донбасу й Криму "на територію безправ'я", де порушуються права і свободи людини, здійснюється незаконна паспортизація і примусове нав'язування російського громадянства, "де стали буденністю насильство, тортури, переслідування, придушення будь-якого інакомислення, приниження людської гідності".

"Понад 100 наших співгромадян нині є політичними бранцями Кремля. Ще більше знаходяться у підвалах на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей", - зазначено в документі.

Україна вдячна державам-партнерам за послідовну підтримку своєї територіальної цілісності й високо цінує міжнародну політику невизнання спроб анексії Росією АР Крим та м. Севастополя, а також зусилля щодо припинення агресії на Донбасі.

"Розраховуємо на посилення політико-дипломатичного тиску на Росію як державу-агресора та окупанта з метою відновлення територіальної цілісності України. Закликаємо міжнародну спільноту вжити усі можливі зусилля для відновлення миру та безпеки на європейському континенті, а Російську Федерацію як сторону розв’язаного нею міжнародного збройного конфлікту – вивести свої війська та техніку з українського Криму та Донбасу", - йдеться в заяві МЗС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА