19:34 15.12.2020

НАБУ розслідує фактову справу про заволодіння 62 млн євро "Citycommerce Bank"

3 хв читати
НАБУ розслідує фактову справу про заволодіння 62 млн євро "Citycommerce Bank"

НАБУ розслідує справу про зловживання в ПАТ "Citycommerce Bank", провадження відкрито за рішенням Вищого антикорупційного Суду.

"1 грудня 2020 року на виконання ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 27.11 2020 року у справі №991/9656/20 Національним бюро розпочато розслідування в кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364-1 КК за фактом зловживання повноваженнями посадовими особами ПАТ "Міський комерційний банк" при можливому сприянні посадових осіб органів державної влади під час здійснення фінансових операцій з використанням кореспондентських рахунків, відкритих зазначеною банківською установою в "Meinl Bank Aktiengesellschaft" (Відень, Австрія), якими були заподіяні тяжкі наслідки ПАТ "Міський комерційний банк", - йдеться у відповіді НАБУ на запит агентства "Інтерфакс-Україна" щодо розслідування справи про заволодіння 62 млн євро, в якій фігурують Аваков і Гонтарева.

Як повідомлялося, в кінці квітня 2016р Національний банк України (НБУ) в рамках заходів для запобігання непродуктивному відпливу капіталу забезпечив припинення співпраці українських банків з банками-транзитерами, повідомила Валерія Гонтарева в ході традиційної зустрічі з керівниками 40 найбільших банків.

Як уточнили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі регулятора, зокрема, НБУ з 1 квітня 2016 року забороняв банкам розміщувати кошти на кореспондентських рахунках банків Meinl, Frick, East-West United Bank і Winter & Co. Раніше назви цих банків неодноразово фігурували в ЗМІ як канали виведення коштів банків за межі України.

У лютому 2019 р антикорупційна прокуратура Австрії в рамках розслідування відмивання українських грошей через Meinl Bank вийшла на 30 осіб і одне об'єднання. Імена підозрюваних Антикорупційна прокуратура Австрії не називає, але відомо, що серед них є громадяни України.

У кримінальному провадженні йдеться про зникнення грошей з кореспондентських рахунків українських банків в Австрії. За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), з кореспондентських рахунків в Meinl Bank було незаконно виведено $ 385 млн і EUR75 млн.

Ці гроші були спрямовані за вказівкою власників або топ-менеджменту банків-банкрутів в офшори в 2014-2015 рр., як правило, перед введенням в проблемні банки тимчасової адміністрації.

Зокрема, через Meinl Bank вивели $ 38 млн з Південкомбанку, $ 40 млн з Терра Банку, $ 39,5 млн з ВіЕйБі Банку, EUR62 млн з Міського комерційного банку і $ 44 млн з банку "Київська Русь".

Схема виведення грошей була такою: банк в Австрії за вказівкою власника українського банку видає кредити підконтрольним українцям офшорним компаніям. Гарантією цих кредитів стають кошти на кореспондентських рахунках українського банку в іноземному банку, який дає кредит. Зрештою, кредит не повертається і "гарантійні" кошти з коррахунку українського банку забирає як заставу австрійський банк. Такого роду операції самі по собі не є незаконними, однак часто їх використовують для відмивання коштів.

Крім Австрії, розслідування за підозрою у відмиванні грошей українськими банками здійснюються і в Ліхтенштейні. За даними ФГВФО гроші виводилися через Bank Frick and Co, пише Deutsche Welle.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА