21:09 15.12.2020

Вкладник CityCommerce Bank домігся через ВАКС реєстрації НАБУ справи про EUR62 млн збитку з обвинуваченнями на адресу Авакова і Гонтаревої, Гонтарева називає це абсурдом

4 хв читати
Вкладник CityCommerce Bank домігся через ВАКС реєстрації НАБУ справи про EUR62 млн збитку з обвинуваченнями на адресу Авакова і Гонтаревої, Гонтарева називає це абсурдом

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) за рішенням Вищого антикорупційного суду (ВАКС) внесло до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, заявлені вкладником виведеного з ринку "Міського комерційного банку" (CityСommerce Bank), який обвинувачує главу МВС України Арсена Авакова і екс-главу Нацбанку Валерію Гонтареву в причетності до нанесення шкоди на EUR62 млн через списання $ 58,7 млн коштів банку через австрійський Meinl Bank на користь компанії бізнесмена Володимира Антонова в 2015 році.

"1 грудня 2020 року на виконання ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 27.11 2020 року у справі №991/9656/20 Національним бюро розпочато розслідування в кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364-1 КК за фактом зловживання повноваженнями посадовими особами ПАТ "Міський комерційний банк" при можливому сприянні посадових осіб органів державної влади під час здійснення фінансових операцій з використанням кореспондентських рахунків, відкритих зазначеною банківською установою в "Meinl Bank Aktiengesellschaft" (Відень, Австрія), якими були заподіяні тяжкі наслідки ПАТ "Міський комерційний банк", - йдеться у відповіді НАБУ на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

Згідно з базою судових рішень, спочатку НАБУ в середині листопада не відкрило справу за скаргою вкладника, який оскаржив ці дії в ВАКС і домігся внесення справи до реєстру.

У свою чергу Гонтарева в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" назвала ці звинувачення абсурдом.

"Що можна сказати, повна маячня!! Я ще у вересні 2014 року на зустрічі з главою ЦБ Австрії паном Навотним порушила питання про санкції для банку Meinl за діяльність з відмивання, а потім публічно про це говорила всюди", - заявила екс-глава НБУ.

Вона зазначила, що перша нарада з банками на рахунок Meinl та інших банків-відмивок була в 2014 році, а потім в умовах бездіяльності австрійського регулятора Нацбанк України під її керівництвом заборонив банкам розміщувати кошти на коррахунках Meinl Bank, а також низці інших подібних банків в Австрії, Ліхтенштейні, Люксембургу, Латвії та Естонії.

Гонтарева також нагадала, що ЦБ Австрії тільки в минулому році забрав у Meinl Bank ліцензію.

Згідно з визначенням ВАКС у системі судових рішень, позивач оцінює завдані йому збитки від ліквідації Міського комерційного банку в $ 1 млн. Серед обвинувачених ним також особи, що були на той час заступником голови НБУ, директори-розпорядники Фонду гарантування вкладів фізосіб, начальником ГСУ МВС України та ГСУ НПУ, глава Держслужби фінмоніторингу і підлеглі їм особи.

Позивач стверджує, що посадові особи "Конверсбанку", перейменованого пізніше на Міський комерційний банк, за змовою з власником банку громадянином РФ Антоновим, домовленості з посадовими особами Meinl Bank і за сприяння українських посадових осіб організували передачу Meinl Bank через його рахунок в Deutsche Bank Trust Co Americas $ 58,7 млн коштів вкладників банку. Згодом, зазначає позивач, посилаючись на СБУ, ці гроші списала компанія Melfa Group Ltd Антонова в кінці грудня 2015 року завдяки договорам відповідального зберігання, укладеним ще в 2011 році в порушення вимог НБУ і законів. У результаті, вважає заявник, було завдано збитків на EUR62 млн вкладникам, Мінфіну і Нацбанку, які були змушені кредитувати Фонд гарантування вкладів фізосіб.

На думку позивача, українські посадовці вчинили злочини за статтями Кримінального кодексу про зловживання владою або службовим становищем, а також про перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу.

Як повідомлялося, в лютому 2019 року антикорупційна прокуратура Австрії в рамках розслідування відмивання українських грошей через Meinl Bank вийшла на 30 осіб і одне об'єднання. Імена підозрюваних в австрійській прокуратурі не називали, проте відомо, що серед них є громадяни України. У кримінальному провадженні йдеться про зникнення грошей з кореспондентських рахунків українських банків в Австрії.

За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), з кореспондентських рахунків в Meinl Bank було незаконно виведено $ 385 млн і EUR75 млн. Ці гроші були спрямовані за вказівкою власників або топ-менеджменту банків-банкрутів в офшори в 2014-2015 рр., як правило, перед введенням у проблемні банки тимчасової адміністрації. Зокрема, через Meinl Bank вивели $ 38 млн з Південкомбанку, $ 40 млн з Терра Банку, $ 39,5 млн з ВіЕйБі Банку, EUR62 млн з Міського комерційного банку і $ 44 млн з банку "Київська Русь".

Схема виведення грошей була такою: банк в Австрії за вказівкою власника українського банку видає кредити підконтрольним українцям офшорним компаніям. Гарантією цих кредитів стають кошти на кореспондентських рахунках українського банку в іноземному банку, який дає кредит. Зрештою, кредит не повертається і "гарантійні" кошти з коррахунку українського банку забирає як заставу австрійський банк. Такого роду операції самі по собі не є незаконними, однак часто їх використовують для відмивання коштів.

Окрім Австрії, розслідування за підозрою у відмиванні грошей українськими банками здійснюються і в Ліхтенштейні. За даними ФГВФО, гроші виводилися через Bank Frick and Co.

Нацбанк України відкликав банківську ліцензію у Міського комерційного банку в березні 2015 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА