20:30 16.12.2020

Після схвалення вакцини уповноваженим європейським органом Єврокомісія дасть їй дозвіл "із надзвуковою швидкістю"

3 хв читати
Після схвалення вакцини уповноваженим європейським органом Єврокомісія дасть їй дозвіл "із надзвуковою швидкістю"

Новина про можливість швидкого дозволу на використання вакцини BioNTech і Pfizer Inc. - це "світло в кінці тунелю", і Єврокомісія (ЄК) забезпечить доступ до неї у найкоротший термін, заявив заступник глави ЄК Маргарітіс Схінас.

"Як ми знаємо, вакцина BioNTech і Pfizer має отримати дозвіл на випуск на ринок до кінця року. Ціль наразі в тому, щоб рекомендація EMA (Європейського агентства з лікарських засобів) була оприлюднена найближчого понеділка. І якщо буде так, то Єврокомісія зможе дати офіційний дозвіл випуску на ринок із надзвуковою швидкістю. Ми повинні будемо зуміти за два дні дати такий дозвіл. Зазвичай на це йде два місяці", - повідомив заступник глави ЄК, виступаючи в середу на пленарній сесії Європарламенту у Брюсселі в дебатах про стратегію вакцинації населення проти COVID-19.

Схінас пояснив, що рекомендацію на застосування вакцини в ЄС дають не політики і не європейські інститути, а незалежний орган - EMA, який несе відповідальність за таке рішення.

На його думку, важливо, щоб населення розуміло, що ЄС навмисно не надто поспішав із вакцинами, піклуючись про безпеку, щоб всі були впевнені, що вакцини не створять ризику.

"Європейський Союз дозволить вакцини лише в тому випадку, якщо вони безпечні. Треба вибудовувати довіру до них. Це ключове питання, якщо хочемо гарантувати значну вакцинацію громадян", - так єврокомісар мотивував необхідність роз'яснювальної роботи серед населення.

Водночас Схінас зазначив, що "санітарна ситуація в Європі дуже невизначена". "Залишається, як і раніше, реальна загроза", - сказав він, попередивши, що з наближенням різдвяних свят особливо не варто забувати, що "пандемія все ще в розпалі".

"Я хотів би відзначити важливість збереження пильності. Ми просуваємося в нашій роботі з набуття вакцини. Ми підходимо до останнього етапу. Але все-таки треба продовжувати стримувати поширення вірусу з використанням тестів, але також і з розміщенням заражених на карантин. Індивідуальні та колективні превентивні дії необхідні, якщо ми хочемо, щоб наші життя перезапустилися, щоб перезапустилася наша економіка", - сказав заступник глави Європейської Комісії.

Напередодні EMA повідомило, що експерти її комітету з лікарських препаратів для людини (CHMP) проведуть 21 грудня засідання щодо вакцини BioNTech і Pfizer, на якому буде порушено питання про видачу дозволу на її застосування.

Як зазначалося у повідомленні агентства, CHMP завершить свою оцінку "у найкоротші терміни і лише після того, як дані про якість, безпеку та ефективність вакцини стануть достатньо надійними та повними, щоб визначити, чи переважують переваги вакцини її ризики".

Коли CHMP надасть рекомендацію для випуску вакцини на ринок ЄС, Європейська Комісія прискорить процес ухвалення рішення з метою надання протягом декількох днів дозволу на її комерціалізацію в усіх державах-членах ЄС та Європейської економічної зони, йшлося в повідомленні EMA.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА