12:42 17.12.2020

Іран свідомо затягує переговори щодо збитого літака "МАУ" - Єнін

3 хв читати
Іран свідомо затягує переговори щодо збитого літака "МАУ" - Єнін

Іранська сторона на переговорах щодо збитого літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" ("МАУ") біля Тегерану свідомо затягує час, щоб знизити громадський інтерес до трагедії, що може вплинути на рівень відповідальності й компенсації, заявив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

"Ми спостерігаємо весь арсенал, скажімо, інструментарію по ухиленню від надання прямих відповідей, розтягування часу. І я абсолютно можу зрозуміти таку тактику іранської сторони, їхнім прямим бажанням є зниження суспільного інтересу до трагедії. Зменшення резонансу і, на їхню думку, це може вплинути, зокрема, й на рівень відповідальності, яку понесе іранська сторона, і так само на рівень компенсації", - сказав Єнін в інтерв'ю "Радіо Свобода", оприлюдненому в четвер.

Він нагадав, що Україна має величезний досвід переговорів із Російською Федерацією, і неконструктивний характер поведінки російських партнерів призвів до того, що відповідні справи досить швидко були взяті до розгляду або міжнародним судом ООН, або міжнародними арбітражами.

"Я жодним чином не хотів би погрожувати тим, що Україна найближчим часом звернеться до міжнародного суду або вживатиме інших механізмів захисту порушених прав. Однак така опція є й іранська сторона має про неї пам’ятати", - наголосив Єнін.

За його словами, українська сторона хотіла би організації спільної слідчої групи, яка отримала б доступ до всіх матеріалів кримінального розслідування, яке здійснює іранська сторона фактично в режимі онлайн. "Ми хотіли б спільного проведення слідчих дій – це спільні допити, експертизи. Якщо станеться так, що переговори зайдуть у глухий кут, ми змушені будемо використовувати інші правові механізми відновлення порушених прав", - зазначив заступник глави МЗС.

Єнін додав, що Україна вестиме переговори з іранською стороною стільки, скільки це буде потрібно. "Водночас іранська сторона так само має чудово розуміти, що у терпіння України та інших партнерів є якась межа. Суспільство вимагає від нас результату, родичі вимагають справедливості й саме цей критерій є для нас ключовим", - сказав він.

Пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано-вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії. Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing.

Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

Наприкінці липня в Києві відбулися переговори з іранською стороною щодо виплати компенсацій за збитий літак "МАУ". 20 жовтня Україна та Іран завершили другий раунд переговорів щодо збитого літака "МАУ" поблизу Тегерану.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА