17:05 17.12.2020

Моніторингова місія ООН: в Україні жінки та дівчата непропорційно постраждали від пандемії

3 хв читати

Жінки та дівчата в Україні непропорційно постраждали від пандемії COVID-19, повідомила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер.

"Жінки, дівчата, особливо ті, які належать до маргіналізованих груп, непропорційно постраждали від пандемії, зокрема через збільшення обсягів неоплачуваної роботи з догляду, обмежений доступ до робочих місць, порівняно з чоловіками, і триваючою гендерною дискримінацією на робочому місці", - сказала Богнер на презентації нової доповіді про вплив COVID-19 на права людини в Україні в Києві.

За її словами, жінки, зокрема правозахисниці, повідомили про збільшення обов'язків із догляду та зниження заробітної плати через перехід на роботу онлайн. Кількість повідомлень про випадки домашнього насильства, переважно проти жінок, також зросла під час пандемії.

"Держава має забезпечувати соціальний захист осіб, що піддаються ризикам, особливо в періоди криз. Тому зміни, внесені урядом до системи соціальної підтримай одиноких батьків викликають особливе занепокоєння. Через ці зміни було припинено виплату соціальної допомоги багатьом самотнім батькам. 93% із них становили жінки, які отримували цю допомогу до змін, і наразі не здатні відповідати новим додатковим критеріям. Це регресивний крок, який, імовірно, порушує зобов'язання України, згідно з міжнародним пактом про економічні, соціальні й культурні права", - пояснила Богнер.

Вона додала, що Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) занепокоєне актами насильства, випадками мови ворожнечі і дискримінаційними діями щодо різних груп, включаючи осіб, гіпотетично інфікованих вірусом, ЛГБТІ, ромів, бездомних людей і працівників сфери охорони здоров'я, що є і прямим, і непрямим наслідком пандемії.

Богнер зазначила, що в деяких випадках державні органи самі були причетні до мови ворожнечі і дискримінаційних дій, що є явним порушенням їхніх зобов'язань у галузі прав людини.

"Систематичне нехтування особами, що живуть у ситуації бездомності, під час кризи COVID-19, зокрема недостатня кількість притулків, відсутність захисту з боку правоохоронних органів, сприяло виникненню такого явища як насильство щодо бездомних. Бездомні жінки особливо уразливі до дискримінації, зокрема сексуального й гендерно зумовленого насильства", - зазначила голова місії.

Вона наголосила, що вкрай важливо, щоб уряд усунув наявні бар'єри і боровся з дискримінацією, щоб надати всім групам, які перебувають в уразливому положенні, доступ до медичних послуг, включаючи тестування на COVID-19, лікування і майбутню вакцинацію.

УВКПЛ також занепокоєне нестачею здорових і безпечних умов праці для медпрацівників, які перебувають на передовій боротьби з COVID-19.

"84% підтверджених випадків COVID-19 серед працівників охорони здоров'я становлять жінки. Це близько до частки жінок, які працюють у секторі охорони здоров'я", - поінформувала Богнер.

Вона додала, що працівники охорони здоров'я, з якими розмовляло УВКПЛ, висловлювали занепокоєння з приводу справедливої винагороди за їхню роботу, оскільки середня зарплата в секторі охорони здоров'я була значно нижчою, ніж середня зарплата за менш кваліфіковану роботу. Вони також скаржилися на непослідовний підхід і дискримінацію у виплатах, пов'язаних із COVID-19, та інших доплатах, введених урядом для медпрацівників.

"УВКПЛ також занепокоєне випадками каральних заходів щодо викривачів серед медпрацівників, які публічно викрили низьку готовність сектора охорони здоров'я. Умови роботи всіх працівників охорони здоров'я мають бути вдосконалені шляхом забезпечення рівною мірою для жінок і чоловіків гідної оплати, відповідних безпечних і здорових умов праці та доступу до соціального забезпечення, зокрема визнання COVID-19 як професійного захворювання і надання адекватної компенсації", - заявила голова місії.

Доповідь охоплює період із 20 лютого 2020 року до 6 грудня 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА