18:40 17.12.2020

Україна посіла 17-те місце в європейському рейтингу розвитку сфери відкритих даних

2 хв читати
Україна посіла 17-те місце в європейському рейтингу розвитку сфери відкритих даних

Україна посіла 17-те місце в європейському рейтингу розвитку сфери відкритих даних Open Data Maturity Report 2020, оприлюдненому Європейським порталом даних (EDP).

Як повідомило Міністерство цифрової трансформації України з посиланням на зазначений звіт, результат України в рейтингу вищий за середній показник у Європі.

Україна увійшла до переліку країн, які швидко розвиваються (Fast-trackers), разом із Болгарією, Грецією, Італією, Кіпром, Латвією, Литвою, Нідерландами, Німеччиною, Словенією, Фінляндією, Хорватією та Швецією.

Набравши 2180 балів із 2600 можливих, Україна посіла 17-те місце в рейтингу, продемонструвавши рівень зрілості сфери відкритих даних на рівні 84%, при цьому середній показник зрілості цієї сфери в Європі становить 78%.

У сфері державної політики Україна набрала 554 бали, або 85%, що відповідає рівню країн ЄС, де середній показник - 85%. Аналізували відповідність законодавства міжнародним стандартам, державну стратегію щодо розвитку сфери відкритих даних на національному та місцевому рівнях, а також те, які ініціативи впроваджують для розвитку навичок держслужбовців, що працюють із даними, та спільноти щодо використання цих даних.

Єдиний державний веб-портал відкритих даних України набрав 569 балів, або 88%, що вище за середній рівень країн ЄС (79%).

Вплив відкритих даних у різних сферах - економічній, держуправлінні, соціальній, екологічній - 550 балів, або 85%, що також вище за середній рівень країн ЄС у 72%.

"Тут балів Україні додали проекти на основі даних, зокрема і переможці національного конкурсу Open Data Challenge, які активно розвивають свої рішення, а також проведення якісних досліджень щодо впливу відкритих даних, зокрема в будівельній сфері, будівництві та ремонті доріг, охороні здоров'я, що здійснює Міністерство цифрової трансформації та міжнародний проект USAID/UK aid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS", - зазначили в Мінцифри.

Відповідність якості даних міжнародному DCAT-AP стандарту становила 492 бали, або 78%, що також вище за середній уо ЄС (76%).

Відкриті дані - це інформація, яку оприлюднює держава у відкритому для всіх громадян доступі у машиночитному форматі.

З метою поліпшення доступу до відкритих даних, підвищення їхньої якості, а також посилення їхнього впливу на національному, регіональному і місцевому рівнях із 2015 року Європейський портал даних здійснює щорічне дослідження Open Data Maturity Report, в якому оцінює поточну ситуацію розвитку сфери, прогрес країн щодо відкриття даних і дає рекомендації щодо поліпшення ситуації.

Поточного року, окрім країн Європейського Союзу та Європейської асоціації вільної торгівлі і Великої Британії, уперше в дослідженні взяли участь країни Східного партнерства, зокрема Україна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА