08:04 18.12.2020

ЄС і Велика Британія домовилися про робочі механізми, що дозволяють уникнути жорсткого кордону на острові Ірландія

2 хв читати
ЄС і Велика Британія домовилися про робочі механізми, що дозволяють уникнути жорсткого кордону на острові Ірландія

Євросоюз і Велика Британія домовилися про механізми, які дозволять після Brexit уникнути жорсткого кордону між Ірландією і Північною Ірландією і прояснити права своїх громадян, які проживають на територіях одна одної.

У четвер у режимі відеоконференції відбулося п'яте засідання Спільного комітету ЄС-Велика Британія.

"Сьогоднішній день знаменує собою важливу віху. Ми схвалили офіційні рішення та інші практичні заходи, що гарантують, що Угода про вихід (Великої Британії з ЄС) почне діяти в строк - з 1 січня 2021 року", - заявив заступник голови Єврокомісії і співголова Спільного комітету Марош Шефчович.

"Це означає, що ми виконали нашу головну мету - захистити Угоду Страсної п'ятниці (Белфастську), уникнути жорсткого кордону на острові Ірландія і підтримувати там мир, стабільність і процвітання", - сказав він після чергового раунду переговорів зі своїм партнером - главою секретаріату кабінету міністрів Великої Британії Майклом Гоувом.

Марош Шефчович зазначив, що це було важливо, враховуючи обмежений час, що залишився до закінчення перехідного періоду Brexit у кінці цього року. Він виділив два пріоритети, які відстоював ЄС.

По-перше, надійні робочі механізми для присутності ЄС в Північній Ірландії. Його представники будуть перебувати в цій частині Сполученого Королівства, отримають там відповідне обладнання, приміщення, доступ у режимі реального часу до необхідних комп'ютерних систем і баз даних. Це важливо для контролю митного кордону і забезпечення цілісності єдиного ринку ЄС.

По-друге, ЄС привітав зобов'язання Великої Британії відкликати всі спірні частини свого законопроекту про внутрішній ринок і утримуватися від внесення будь-яких подібних частин у свій закон про оподаткування. Відкликання трьох статей із законопроекту про внутрішній ринок Великої Британії від 9 вересня зніме серйозне протиріччя між сторонами, що стосується Північної Ірландії як митної території Великої Британії.

Ці рішення носитимуть тимчасовий характер і обставлені жорсткими умовами, сказав Марош Шефчович.

Сторони схвалили другий спільний звіт про права на проживання. У ньому пояснюються національні схеми проживання громадян ЄС і Великої Британії на територіях одна одної.

Марош Шефчович оголосив, що понад 90% громадян Великої Британії, які проживають в ЄС, вже можуть подати заяву на новий статус проживання в державах-членах союзу. Велика Британія підтвердила свою систему розрахунків для громадян ЄС.

Марош Шефчович з Гоувом домовилися, що Спільний комітет продовжуватиме зустрічатися не рідше одного разу в квартал протягом наступного року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА