18:54 18.12.2020

Ситник наполягає на законності оголошення підозри Татарову, в НААУ так не вважають

2 хв читати

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник підтвердив вручення заступнику глави Офісу президента Олегу Татарову підозри в рамках справи про махінації "Укрбуду" з квартирами для Нацгвардії і зазначає, що в.о. голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Максим Грищук мав повне право підписати відповідний документ.

У коментарі виданню ZN.UA він розповів, що раніше Татаров вів адвокатську практику, однак наразі дію його свідоцтва призупинено. "Він входить у групу прокурорів, яка займається справою. Татаров не має адвокатського імунітету, тому підозру може підписувати прокурор з групи", - сказав директор НАБУ.

За словами Ситника, адвокатський імунітет поширюється на осіб, доки вони безпосередньо є чинними адвокатами.

У свою чергу Національна асоціація адвокатів України (НААУ) звинуватила Грищука в порушенні вимог Кримінального процесуального кодексу і закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

"Повідомлення про підозру адвоката у вчиненні кримінального правопорушення може бути здійснене виключно генеральним прокурором, його заступником, прокурором Автономної Республіки Крим, області, міста Києва та міста Севастополя. Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури за посадою є заступником генерального прокурора, проте особа, яка тимчасово виконує обов’язки керівника САП, не набуває всієї повноти його повноважень. Таким чином, Максим Грищук, тимчасово виконуючи обов’язки керівника САП, вчинив перевищення повноважень", - ідеться в повідомленні на сайті асоціації.

Адвокати наголошують, що це є кримінально караним діянням і має бути розслідуване у Державному бюро розслідувань.

Вони також зазначають, що Грищук і начальник управління САП Андрій Довгань не мають процесуальних прав на вручення підозри Татарову без довіреності старшого групи прокурорів Ірини Венедіктової.

"Адвокат Олег Татаров надавав правову допомогу компанії "Укрбуд" та її посадовим особам. Відкриваючи проти нього кримінальне провадження, САП та детективи НАБУ протиправно ототожнили адвоката з його клієнтом та вчинили дії із втручання у приватне спілкування адвоката з його клієнтом", - стверджують в асоціації.

Як повідомлялося, раніше в п'ятницю детективи НАБУ повідомили про підозру Татарову, якому інкримінують надання неправомірної вигоди групою осіб щодо забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта (ч.3 ст.369 КК України) в рамках розслідування справи про привласнення майна Національної гвардії України.

Татаров відреагував на це заявою, що доведе свою невинуватість.

Журналіст, головний редактор інтернет-видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов припустив, що Татаров зник, щоб уникнути вручення підозри НАБУ.

Пізніше Татаров заявив, що інформація про видачу санкції на його затримання є помилковою.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА