19:42 18.12.2020

У 2021 році Росія продовжить блокування роботи ТКГ і спроби остаточно витіснити "нормандський формат"

3 хв читати
У 2021 році Росія продовжить блокування роботи ТКГ і спроби остаточно витіснити "нормандський формат"

У 2021 році Росія продовжить спроби легалізації в Тристоронній контактній групі незаконних збройних формувань на Донбасі. До таких висновків дійшли фахівці Українського інституту майбутнього в прогнозі на 2021 рік, оприлюдненому в п'ятницю.

"Збережеться тенденція блокування заходів безпеки і повноцінної роботи гуманітарної підгрупи в ТКГ до задоволення російських політичних вимог (легалізація НЗФ і їх проектів шляхом внесення до Верховної Ради, створення нових переговорних підгруп / одиниць усередині ТКГ, які легалізують НЗФ як сторону в форматі ТКГ, так зване правове очищення осіб при підготовці до звільнення / після процедури обміну утримуваними особами). Водночас російська сторона докладатиме зусиль для вирішення питання амністії для учасників НЗФ", - наголошується в прогнозі.

Також в Українському інституті майбутнього очікують, що Росія докладе всіх зусиль для того, щоб ТКГ стала основним переговорним майданчиком, остаточно витіснивши і замінивши собою нормандський формат.

Виконання умов попереднього саміту нормандського формату оцінюється як "приречене залишитися одностороннім".

"Спроба проводити нові саміти, йдучи на поступки на рівні ТКГ (узгодження списків на обмін з включенням до них осіб, які не мають стосунку до конфлікту, спроби вимагати від Росії тільки схвалення, а не авторства "дорожньої карти" для розблокування переговорного процесу, тощо) призведе тільки до втрати позицій у переговорах і прийняття на себе нових зобов'язань", - наголошується в прогнозі.

Очікується, що продовжиться затягування переговорного процесу через елементи ускладнення: миротворців, поява нових структур усередині ТКГ, самостійні додаткові формати.

"Спроби домовитися про конфігурацію миротворчої місії нічим не закінчаться, якщо це не буде місія на лінії розмежування. Згода України на миротворчу місію виключно на лінії розмежування і через механізм прямих переговорів з НЗФ (на чому наполягатиме РФ) означатиме погодження фіксації окупації в наступні роки. Також це призведе до поступової легалізації підконтрольних Росії НЗФ як сторони військового протистояння і наявних переговорних форматів", - наголошують експерти.

Концепція ігнорування порушень режиму припинення вогню і вимог безпеки для точок розведення поступово вичерпує себе, зазначається в прогнозі. При такому сценарії порушення з боку Росії і підконтрольних їй НЗФ ставатимуть все більш явними і відкритими, і українська сторона буде змушена реагувати.

"Відсутність реакції призведе до подальшого розколу всередині українського суспільства, частина якого і без того болісно сприймала останні ініціативи і проявила безпрецедентний інтерес до того, що відбувається на Мінському переговорному майданчику, а також до посилення політичного та силового тиску з боку РФ. Відповідна реакція все одно залишить ініціативу за російською стороною, змушуючи Україну поступатися в кожному новому раунді", - вважають експерти.

При цьому сценарій форсованої реінтеграції або погодження з політичними вимогами РФ через "спільний план розблокування ТКГ" на підставі документів, презентованих від імені НЗФ і української делегації, або зміни формату роботи політичної підгрупи ТКГ, при яких політичні вимоги РФ про легалізацію НЗФ повністю або частково задовольнятимуться, не отримає широкої підтримки всередині українського суспільства, як неприпустимий з політичної, так і економічної точки зору.

"Втім, на сьогодні цей сценарій не варто відхиляти як неймовірний", - наголошується в прогнозі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення заступника голови Дніпровського РУ ГУНП на 14 млн грн

Європарламент 14-й раз відклав погашення бюджету Ради й Ради ЄС 2022 року, яке раніше відкладали через вимогу надати Україні Patriot

НАТО проведе неформальну нараду глав МЗС країн Альянсу в Празі 30-31 травня

Через обстріл у Козацькому загинула жінка - Херсонська ОВА

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, що пропонує вдосконалити систему початкової загальновійськової підготовки

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА