19:30 20.12.2020

США поки не визначили, хто стояв за кібератаками проти федеральних відомств

2 хв читати
США поки не визначили, хто стояв за кібератаками проти федеральних відомств

США достеменно не знають, хто саме стояв за кібератаками на низку федеральних відомств країни, заявила телеканалу ABC Дженніфер Гренхолм, висунута на пост глави Міненерго Джо Байденом, чию перемогу на виборах підтвердила колегія вибірників.

"Ми точно не знаємо, що сталося, масштаб події, і чесно кажучи, ми точно не знаємо, хто це зробив", - сказала вона.

Водночас вона запевнила, що команда Джо Байдена сприймає те, що трапилося, дуже серйозно, і що Байден дасть "потужну відповідь" тим, хто скоїв цей акт.

Вона наголосила, що особливе занепокоєння викликає факт кібератак проти Національного управління ядерної безпеки США (NNSA), до відання якого, зокрема, належить безпека американського ядерного арсеналу. Вона додала, що загроза безпеки даних США може поставити під удар і інші країни.

Тим часом, заступник голови сенатського комітету з розвідки демократ Марк Ворнер заявив ABC, що за кібератакою стоїть РФ.

"Все вказує на Росію", - сказав він, підтримавши недавні заяви держсекретаря США Майка Помпео і в.о голови сенатського комітету з розвідки, республіканця Марко Рубіо.

За його словами, на розслідування обставин кібератак підуть тижні, а на усунення наслідків - місяці.

Раніше американські ЗМІ повідомили, що хакери, пов'язані з іноземним урядом, зламали системи, що належать міністерству фінансів США, міністерству внутрішньої безпеки, Національному управлінню телекомунікацій і інформації (NTIA) Мінторгу США, а також мережі Пентагону, Міненерго і NNSA.

Згідно з даними ЗМІ, група хакерів, підтримувана урядом іноземної держави, отримала доступ до систем відомств і викрала дані. За твердженням газети Washington Post, за кібератаками стоїть хакерська група APT29 або Cozy Bear, що працює на російську зовнішню розвідку.

Однак, як стало відомо агентству Associated Press, Білий дім вже підготував заяву з офіційними обвинуваченнями Росії в недавніх кібератаках на американські установи, однак отримав вказівку утриматися від його публікації.

Як заявив напередодні президент США Дональд Трамп, недавня кібератака на американські федеральні відомства не така страшна, як про неї повідомляли ЗМІ. Крім того, Трамп не виключив, що атаку могла провести зовсім не Росія. "Коли щось відбувається, ЗМІ хором починають говорити про російський слід. Це їх пріоритет, оскільки, перш за все через фінансові причини, вони до смерті бояться обговорювати варіант, згідно з яким за всім цим стоїть Китай. А таке можливо", - зазначав президент.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА