11:34 21.12.2020

Україні пріоритетно виділять вакцини від COVID-19 для лікарів і людей похилого віку - Точицький

2 хв читати
Україні пріоритетно виділять вакцини від COVID-19 для лікарів і людей похилого віку - Точицький

Європейський Союз розробляє механізм надання або продажу вакцини від COVID-19 третім країнам, й Україна буде в пріоритеті виділення вакцини для лікарів і населення похилого віку, повідомив представник України при ЄС Микола Точицький.

"ЄС наразі розробляє механізм надання третім країнам вакцини або продажу, що передбачено в кожній із шести угод, укладених Європейською Комісією з виробниками. Ми як країна перебуваємо в пріоритеті, щонайменше виділення вакцини насамперед для лікарів і людей більш похилого віку", - сказав Точицький на онлайн-брифінгу в рамках конференції керівників закордонних дипломатичних установ у понеділок.

На думку дипломата, цей механізм буде готовий до середини січня наступного, 2021 року.

При цьому Точицький зазначив, що Україна, як і будь-яка інша країна, має забезпечити відповідні сховища для збереження вакцин.

"І другий елемент, який ми маємо врахувати: вакцина надаватиметься ЄС через державу-члена, своєрідного посередника. Ми передбачаємо, і відповідні консультації вже тривають із нашими польськими колегами, що це може бути Польща", - зазначив він.

Щодо виникнення нового штаму COVID-19 у Великій Британії, Точицький повідомив, що Україна приєдналася як спостерігач до Європейського комітету з питань безпеки та здоров'я, і є відповідна комунікація на щоденній основі між Міністерством охорони здоров'я України та фахівцями цього європейського комітету. "Всі ці речі проговорюють безпосередньо фахівці, і безпосередньо українське Міністерство охорони здоров'я з міністерствами охорони здоров'я держав-членів ЄС", - уточнив представник України при ЄС.

Як повідомлялося, країни-учасниці програми COVAX зможуть отримати доступ до вакцин проти коронавірусу в першій половині 2021 року. Як повідомила Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), йдеться про домовленості на постачання понад 2 млрд доз вакцин, розроблених різними компаніями, включаючи AstraZenecа, Johnson & Johnson. З ними COVAX уклав угоди на 170 млн доз і на 500 млн доз відповідно. "Ці вакцини будуть запропоновані всім країнам-учасницям рівною мірою, пропорційно їх населенню", - зазначає ВООЗ.

COVAX, або Глобальний фонд доступу до вакцин проти COVID-19, був заснований ВООЗ і Глобальним альянсом з вакцин та імунізації (GAVI). Механізм покликаний забезпечити доступ до вакцин для країн із низьким і середнім рівнем доходів населення. За даними ВООЗ, наразі в рамках ініціативи розробляють дев'ять вакцин-кандидатів, також іще дев'ять вакцин проходять оцінку. Загалом у COVAX беруть участь 190 світових економік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Уночі над Дніпропетровською областю було збито 24 БПЛА і ракети

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

Уночі над Дніпропетровською областю було збито десять БПЛА і чотири ракети, є постраждалі

ЗС України за добу ліквідували 820 окупантів

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА