13:11 21.12.2020

Про рішення КС знають 27% українців, 28% не підтримують підпорядкування НАБУ і ДБР президенту - соцопитування

2 хв читати

Більше ніж чверть українців знають про рішення Конституційного Суду України (КС), але неодностайні в тому, хто має призначати суддів, щоб гарантувати незалежність суду, свідчать дані опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва.

Згідно з даними опитування, лише 3% українців у році, що минає, мали безпосередньо справу з судами, 23% стверджують, що вони певною мірою знайомі зі змістом судової реформи, пропонованої президентом України Володимиром Зеленським. Що стосується діяльності та рішень Конституційного Суду, то понад чверть (27%) певною мірою знайома з цим.

Водночас українці не мають одностайної думки щодо того, хто саме має призначати суддів КС, щоб гарантувати їхню незалежність і фаховість рішень: 12% респондентів вважають, що визначати суддів КС має президент і Верховна Рада, ще 10% вважають, що, окрім глави держави та парламенту, у призначенні мають брати участь збори суддів України.

Висловлюючи свою позицію про антикорупційні органи в Україні, 28% опитаних заявили, що не підтримують підпорядкування Національного антикорупційного бюро України та Державного бюро розслідувань безпосередньо президентові України. Водночас 17% українців висловилися за таку позицію.

У питанні компенсації людям, які виграли позов проти України в Європейському суді з прав людини, 39% українців вважають, що кошти потрібно стягувати з особистих доходів посадових осіб, суддів і правоохоронців, які порушили права позивача, 19% вважають, що ці кошти мають відшкодовуватися з держбюджету.

Загальнонаціональне опитування проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) із 5 до 13 грудня 2020 року в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Методом особистого інтерв'ю опитано 2004 респондентів, похибка вибірки не перевищує 3,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА