10:17 22.12.2020

Google та Facebook домовилися про спільні дії в разі антимонопольного розгляду

4 хв читати
Google та Facebook домовилися про спільні дії в разі антимонопольного розгляду

Американські Facebook Inc. і Google домовилися "співпрацювати і допомагати одна одній" у разі розслідування стосовно їхніх домовленостей про спільну роботу на ринку онлайн-реклами, пише The Wall Street Journal із посиланням на невідредаговану версію позовної заяви, поданої проти дочірньої компанії Alphabet Inc. у США минулого тижня.

У позові згадуються внутрішні документи компаній, які були значно відредаговані у фінальній версії. Газета ознайомилася з останнім проектом документа без прихованих частин, в якому розкриваються обвинувачення.

Генеральні прокурори десяти штатів, які подали цей позов, стверджують, що компанії у вересні 2018 року домовилися про те, що Facebook не конкуруватиме з сервісами онлайн-реклами Google в обмін на особливе ставлення до неї на рекламних аукціонах. При цьому, за заявою позивачів, Google та Facebook знали, що ця угода може призвести до антимонопольного розслідування, й обговорювали шляхи вирішення можливої проблеми.

Згідно з невідредагованою версією позову, компанії також домовилися "співпрацювати та допомагати одна одній у відповідь на будь-які антимонопольні дії" та "швидко і повною мірою інформувати іншу сторону про будь-які повідомлення влади щодо угоди".

Окрім цього, в невідредагованій версії стверджується, що угоду з Google підписала головний операційний директор Facebook Шеріл Сендберг. У документі також цитується лист голови і засновника соцмережі Марка Цукерберга, за словами якого, йшлося про "стратегічно важливу угоду".

На відміну від опублікованої версії позову, в документі, з яким ознайомилася WSJ, розкривається сума операції Google та Facebook. Згідно з ним Facebook зобов'язалася витрачати щонайменше $500 млн на рік на аукціонах Google починаючи з четвертого року після укладення договору. "Facebook має вигравати фіксовану частку цих аукціонів", - йдеться в документі.

За інформацією WSJ, у Facebook вважали цю угоду "відносно дешевою" порівняно з прямою конкуренцією, тоді як у Google заявляли, що компанія не могла уникнути конкуренції з Facebook і співпрацюватиме з нею, щоб "захиститися ровом". Ці цитати не були включені до відредагованої версії позову, зазначає газета.

На презентації в жовтні 2016 року один зі співробітників Google висловив побоювання щодо конкуренції з боку Facebook.

"Щоб утримати цих хлопців від організації аукціонів, нам слід розглянути агресивніші (кроки - ІФ)", - наведено його слова в невідредагованій версії позову.

Згідно з внутрішнім документом Google від листопада 2017 року, компанія заявляла, що кінцева мета партнерства з Facebook полягала в "співпраці, коли це необхідно, для підтримки статус-кво".

Представник Google заявив, що угоди про дії в разі загрози антимонопольних заходів дуже поширені. Окрім цього, в компанії назвали обвинувачення на її адресу "неточними".

"Ми не маніпулюємо аукціонами. Участь (Facebook - ІФ) не має жодного виняткового характеру, вони не отримують дані, які недоступні іншим покупцям", - сказав представник Google.

У Facebook також заперечують обвинувачення, стверджуючи, що її угоди про участь в аукціонах на розміщення реклами надають вибір і створюють переваги для рекламодавців, видавців і малого бізнесу.

"Будь-які твердження, що це завдає шкоди конкуренції, або будь-які припущення недобросовісної поведінки з боку Facebook не обґрунтовані", - заявив представник компанії.

Google протягом багатьох років критикували за те, що вона використовує свої платформи, включно з пошуковою системою та YouTube, для менш помітного, але прибуткового бізнесу, виступаючи посередником на ринку реклами в інтернеті.

Звинувачення щодо змови з Facebook посилюють ситуацію, оскільки, згідно з ними, Google домовилася з іще одним посередником, що створює "максимально можливу загрозу конкуренції".

Компанія стикається з юридичним ризиком. За американським законодавством легше довести існування угод про фіксацію цін, ніж інші обвинувачення, зокрема підтримання Google монопольного становища, пише WSJ.

Проти Google минулого тижня було подано ще один позов, в якому група з 38 генеральних прокурорів звинувачує компанію в підтримці монопольного становища на ринку пошукових сервісів за допомогою незаконних контрактів і практик.

У жовтні міністерство юстиції США та група генеральних прокурорів подали позов проти Google, звинувативши компанію в порушенні конкуренції у сфері пошукових сервісів. Вони звернули особливу увагу на співпрацю Google та Apple Inc. Google є пошуковою системою за умовчанням у браузері Apple Safari.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА