14:06 22.12.2020

Кабмін не заборонятиме в'їзд туристів із Великої Британії через мутацію SARS-CoV-2

3 хв читати
Кабмін не заборонятиме в'їзд туристів із Великої Британії через мутацію SARS-CoV-2

Кабінет Міністрів України поки що не має наміру забороняти в'їзд подорожуючих із Великої Британії через мутацію SARS-CoV-2, але рекомендує утриматися від поїздок до Великої Британії, Данії, Нідерландів, Австралії та країн "червоної" зони, повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санлікар Віктор Ляшко під час прес-брифінгу в Києві у вівторок, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

"Уряд не заборонятиме в'їзд подорожуючих із Великої Британії, але діятимуть обмеження – особи, що подорожують із Великої Британії (не громадяни України) повинні мати поліс медичного страхування, який покриває випадок інфікування на коронавірусну хворобу і подальшого лікування, негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше, ніж за 48 годин до перетину кордону. У разі відсутності тесту має бути місце 14-денної самоізоляції зі встановленням застосунку "Дій вдома", - сказав він.

Ляшко також зазначив, що Україна посилюватиме тестування, щоб переконатися чи циркулює новий мутований коронавірус у країні.

"Для цього надано відповідні рекомендації. Особливу увагу звертатимуть на людей із симптомами коронавірсуної хвороби, які протягом інкубаційного періоду були у Великій Британії або контактували з людьми, які були у Великій Британії. У разі встановлення позитивного діагнозу забиратимуть ізолят вірусу, який у подальшому передаватимуть для дослідження геному", - сказав він.

Ляшко також зазначив, що поява нового штаму вірусу жодним чином не пов'язана з вакцинацією від COVID-19, оскільки цей штам виявили набагато раніше, ніж розпочалася кампанія імунопрофілактики.

"Вірусологи Великої Британії зафіксували циркуляцію нового варіанту SARS-CoV-2, який було виділено від 915 осіб. Попередньо йдеться про чотири випадки, де новий варіант вірусу призвів до повторної появи коронавірусної хвороби. Але цю обставину наразі вивчають. ВООЗ також заявила, що новий варіант із цими мутаціями виявлено в Данії, Голландії та Австралії", - сказав він.

"Ця мутація могла з'явитися внаслідок інфікування людини з імуносупресією. Тривалий перебіг хвороби у цієї людини призвів до того, що імунітет не справлявся з вірусом і вірус продовжував розмножуватися в організмі, що привело до деяких мутацій у білках-шипах. Але додатково вивчають й іншу версію, оскільки мутація, яку виявлено у коронавірусу, дуже схожа на мутацію білка, виявленого у норок із Данії", - додав Ляшко.

За його словами, поява нового варіанту вірусу є очікуваною, і немає приводу хвилюватися. Наразі виявлено вже понад 12 тис. мутацій коронавірусу, який циркулює на планеті вже рік.

Ляшко також наголосив, що тест-системи в Україні спрацюють на новому штамі.

"Ми ще на початку пандемії прислухалися до рекомендацій ВООЗ і допустили до реалізації та використання тест-системи, які виділяють РНК вірусу за кількома фрагментами. Навіть за появи нового штаму, наші тест-системи спрацюють", - запевнив він, додавши, що наприкінці грудня Центр громадського здоров'я планує зібрати всіх виробників для зміни ПЛР-систем.

За словами заступника міністра, попереднє моделювання, проведене у Великій Британії, дає змогу стверджувати, що ця мутація коронавірусу призводить до збільшення можливості проникнення в клітини організму.

"Це призводить до того, що є потенційна загроза, що новий штам вірусу швидше передаватиметься від людини до людини, тобто буде збільшений коефіцієнт передач. Це може призвести до швидкого поширення і виникнення нових спалахів коронавірусної хвороби. Наразі немає інформації, що мутований коронавірус збільшує летальність або тяжкість перебігу хвороби", - додав він.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА