23:17 22.12.2020

На розробку білоруської вакцини від Covid знадобиться три роки

2 хв читати
На розробку білоруської вакцини від Covid знадобиться три роки

На розробку білоруської вакцини від Covid знадобиться три роки, вважає директор Інституту біофізики і клітинної інженерії Національної академії наук Андрій Гончаров.

"Розробка прототипу - орієнтовно півтора року, доклінічні випробування плюс приблизно півроку. Далі клінічні дослідження. Наскільки вони затягнуться, залежить від дуже багатьох чинників. На розробку орієнтовно потрібно три роки", - повідомив Гончаров в ефірі телеканалу "Білорусь 1" у вівторок.

Клінічні дослідження включають три фази зі здоровими добровольцями, уточнив він.

"Самі вакцини як імунобіологічний лікарський засіб у нас не розроблялися, тому це нове для Білорусі завдання, однак, на мій погляд, воно є стратегічно важливим, оскільки постійно в світі все частіше спалахи ... нових інфекційних захворювань. Де гарантія, що наступна пандемія не буде через два-три роки?", - сказав учений.

Гончаров додав, що розробка білоруської вакцини зараз на стадії планування.

"Ми визначаємося з технологіями, які будемо використовувати для даної роботи, зі штамами, з цільовими білками. Тобто робота ведеться досить активно", - розповів він.

Робоча група, яку очолює Гончаров, створена місяць тому. Розробкою вакцини буде опікуватись не тільки Інститут біофізики, а й Інститут генетики і цитології, РНПЦ епідеміології та мікробіології МОЗ. Клінічні дослідження планується проводити в Гомелі і, можливо, в Мінську - на базі двох медичних університетів.

Про те, що Білорусь може налагодити виробництво власної вакцини від коронавірусу, президент країни Олександр Лукашенко заявив 14 грудня під час зустрічі з колективом 4-ї міської клінічної лікарні імені М.Є.Савченка в понеділок. На її створення, за оцінками президента, піде близько Br5 млн (близько $ 2 млн, офіційний курс білоруського рубля на 23 грудня Br2,5658 за $ 1 - ІФ).

Крім того, Білорусь стала першою зарубіжною країною, в якій пройшли клінічні дослідження російської вакцини "Супутник V". Результати досліджень визнані позитивними. Білорусь планує закупити у Росії на першому етапі 100 тис. доз вакцини проти коронавірусу.

Вакцинація білорусів за допомогою російської вакцини "Супутник V" почнеться в січні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА