15:05 23.12.2020

Україна не отримувала від Ірану технічний звіт про катастрофу літака "МАУ" - Єнін

3 хв читати
Україна не отримувала від Ірану технічний звіт про катастрофу літака "МАУ" - Єнін

Україна не отримувала від Ірану технічний звіт про збиванні літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" біля Тегерана, повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

"Відповідно до 13 додатку Чиказької конвенції, у нас є незалежний орган із питань розслідування авіаційних катастроф, у нашій державі цю функцію виконує НБРЦА (Національне бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами - ІФ). Я буквально півгодини тому спілкувався з керівником цього органу Ігорем Мішаріним, який жодним чином не підтвердив мені отримання будь-яких проектів із боку іранської сторони", - сказав Єнін у коментарі "Громадському радіо" у середу.

За його словами, відповідно до 13-го додатку Чиказької конвенції, іранська сторона має з самого початку поділитися з усіма учасниками цього технічного розслідування проектом визначеного звіту. Після цього Україна має його розглянути, подати свої пропозиції, зауваження, далі іранська сторона або приймає їх і враховує, або не враховує, про що надалі також будуть зроблені відповідні позначки перед тим, як звіт пройде на затвердження ради Міжнародної організації цивільної авіації (IKAO).

"Проблема в тому, що ми вже неодноразово чули від іранської сторони, що звіт готовий, що наразі завершується переклад. Я, повірте, ці слова чую останні два місяці мало не щотижня. Водночас на сьогодні ми можемо констатувати відсутність будь-яких документів, переданих українській стороні", - наголосив Єнін.

Заступник глави МЗС зазначив, що, згідно з Чиказькою конвенцією, якщо технічне розслідування не закінчується протягом одного календарного року з моменту катастрофи, іранська сторона зобов'язана оприлюднювати проміжний звіт.

"Тим не менш, це буде вже не перший проміжний звіт, і проміжний звіт по своїй суті не має юридичної сили, оскільки остаточний звіт технічного розслідування є тим фінальним документом, на якому надалі базуватиметься і кримінальне розслідування, і визначення відповідних сум компенсацій, про які ми також ведемо переговори з іранською стороною", - пояснив він.

Єнін зазначив, що поки що рано коментувати звіт, оскільки лише після завершення технічного розслідування буде коректно коментувати справжні причини авіакатастрофи.

"Можу відзначити лише, що українська сторона наполягає на об'єктивному та неупередженому розслідуванні, адже запит на справедливість в українському суспільстві, як і в інших країнах, які постраждали від зазначеної катастрофи, є дуже високим. І ми неодноразово наголошували на цьому іранській стороні, що будь-які спроби підкупити нас, обміняти правду на той чи інший рівень компенсацій у цьому випадку абсолютно не пройдуть", - заявив заступник міністра.

Як повідомлялося, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано-вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії. Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing.

Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

Наприкінці липня в Києві відбулися переговори з іранською стороною щодо виплати компенсацій за збитий літак "МАУ". 20 жовтня Україна та Іран завершили другий раунд переговорів щодо збитого літака "МАУ" поблизу Тегерана.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА