09:22 24.12.2020

Християни багатьох країн готуються до святкування Різдва в умовах пандемії

3 хв читати
Християни багатьох країн готуються до святкування Різдва в умовах пандемії

Жителі багатьох країн світу у четвер готуються до святкування Різдва в умовах низки чинних обмежень через пандемію коронавірусу COVID-19.

Більшість християн західного обряду відзначають це свято у ніч на 25 грудня.

За традицією у Соборі Святого Петра у Ватикані відбудеться урочисте богослужіння, однак організатори внесли низку змін до формату його проведення. Зокрема, службу зможе відвідати лише обмежена кількість віруючих. Всі вони повинні будуть надягти маски і дотримуватися необхідної дистанції. Богослужіння перенесли цього року на дві години - з традиційних 21:30 на 19:30 за місцевим часом. Ватикан пішов на цей крок, щоб віруючі змогли повернутися додому до 22:00, коли в Італії починає діяти комендантська година в рамках заходів із боротьби з коронавірусом.

Крім того, Папа Римський Франциск у п'ятницю, 25 грудня, виступить із різдвяним посланням не з балкона Собору Святого Петра, а з Апостольського палацу.

Щорічно християни направляються у переддень Різдва до Вифлеему, де, як прийнято вважати, народився Ісус Христос. Однак, цього року через обмеження до міста не змогли дістатися паломники. Біля Храму Різдва Христового святкова служба відбудеться, але в закритому форматі: прихожан на неї не пустять.

У низці країн продовжують діяти обмежувальні заходи, проте в Греції на час свята вирішили відкрити церкви, але дозволили пускати не більше ніж дев'ять осіб, у собори - не більше ніж 25. У Хорватії, між тим, ввели заборону на поїздки на час різдвяних і новорічних свят, але зняли обмеження на проведення богослужінь.

Напередодні Різдва у західних країнах прийнято збиратися цілими сім'ями, але цього роду введено обмеження і на такі зустрічі. Наприклад, у Німеччині можливі зустрічі лише у найближчому сімейному колі, у Нідерландах дозволено приймати не більше ніж трьох гостей, у Франції встановили обмеження у шість осіб за різдвяним столом.

Складна обстановка склалася у Великій Британії, де в останні дні вводять суворі обмежувальні заходи у зв'язку з поширенням нового штаму COVID-19. Влада попередила британців, що відзначати Різдво доведеться в таких непростих умовах.

У Москві головна різдвяна меса розпочнеться в соборі Непорочного Зачаття на Малій Грузинській у четвер о 23:00, її здійснить архієпископ Паоло Пецці. На ранок, у свято Різдва, месу здійснить у цьому самому храмі посол Ватикану в РФ архієпископ Джованні Д'аньєлло. Протягом двох днів богослужіння відбуватимуться в соборі в різні години п'ятьма мовами - російською, польською, вірменською, англійською та латинською.

За новим стилем Різдво 25 грудня зустрічають не лише католики, а й представники практично всіх християнських конфесій світу, включаючи православних. Виняток становлять послідовники Російської, Української, Сербської, Єрусалимської та Грузинської православних церков, а також Української греко-католицької церкви, які відзначають це свято у ніч на 7 січня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА