12:03 24.12.2020

Офіс генпрокурора передав "справу Татарова" до СБУ, в НАБУ називають це втручанням у розслідування для захисту чиновника

3 хв читати
Офіс генпрокурора передав "справу Татарова" до СБУ, в НАБУ називають це втручанням у розслідування для захисту чиновника

Офіс генерального прокурора передав кримінальне провадження за підозрою заступника глави Офісу президента України Олега Татарова до Служби безпеки України, Національне антикорупційне бюро України вважає це втручанням у розслідування для захисту чиновника.

"23 грудня 2020 року заступник генерального прокурора Олексій Симоненко передав кримінальне провадження за підозрою заступника керівника Офісу президента від Національного бюро до Служби безпеки України. Рішення ухвалене втаємничено, без консультацій із НАБУ та САП, фактично під покровом ночі: відповідну відмітку в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зроблено о 23:42", - ідеться в заяві НАБУ, оприлюдненій на сайті.

Так, у НАБУ наголошують, що Офіс генерального прокурора здійснює безпрецедентне в історії України втручання в розслідування бюро.

"Закон забороняє передавати справи, в яких досліджуються злочини, підслідні НАБУ, до інших органів досудового розслідування. Офіс генерального прокурора свідомо ухвалив незаконне рішення, яке грубо суперечить вимогам Кримінального процесуального кодексу України", - наголошено в заяві.

Водночас у четвер, о 12:30, Вищий антикорупційний суд України мав обирати Татарову запобіжний захід.

"Щоб унеможливити обрання запобіжного заходу, справу для розслідування передали СБУ, довівши цей факт до відома прокурорів САП о 9 ранку", - йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим у НАБУ вважають, що Офіс генерального прокурора фактично здійснює захист Татарова, що повністю дискредитує орган державної влади.

"Усім цим Офіс генпрокурора знехтував заради захисту чиновника, підозрюваного у корупції", - підсумували в бюро.

Детективи НАБУ також наголошують, що мають докази того, що заступник керівника Офісу президента причетний до надання неправомірної вигоди за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта у справі щодо заволодіння 81 млн грн Національної гвардії України.

Водночас у прес-службі СБ України агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили, що, згідно з даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, подальше розслідування кримінального провадження, про яке йдеться, доручено слідчим Головного слідчого управління СБУ.

"Самі матеріали кримінального провадження до слідчих СБУ не надходили", - додали в українській спецслужбі.

Як повідомлялося, у вівторок Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) вручила Татарову клопотання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 10 млн грн.

Раніше детективи НАБУ повідомили про підозру Татарову, якому інкримінується надання неправомірної вигоди групою осіб із забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта (ч.3 ст.369 КК України) у рамках розслідування справи про привласнення майна Національної гвардії України.

Татаров відреагував на це заявою, що доведе свою невинуватість.

21 грудня адвокат Татарова Олександр Кузьменко повідомив, що кримінальне провадження НАБУ щодо заступника керівника Офісу президента України Олега Татарова стосується знижки на паркінг в одному з житлових комплексів Києва, а не справи про "квартири для Нацгвардії".

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі виданню "Українська правда" повідомив, що Татаров написав заяву про призупинення своїх службових обов'язків.

Татаров 21 грудня прийшов до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), де отримав документи у своїй справі, після чого дав брифінг для журналістів. Він розповів, що продовжує виконувати свої повноваження у звичайному режимі, однак "ініціював передання обов'язків іншому співробітнику Офісу президента, щоб уникнути маніпуляцій".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА