12:24 24.12.2020

КС перейшов у закриту частину слухання справи про конституційність реформи органів прокуратури

2 хв читати
КС перейшов у закриту частину слухання справи про конституційність реформи органів прокуратури

Велика палата Конституційного суду України розпочала розгляд конституційного подання 50 народних депутатів про відповідність Конституції закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури".

На пленарному засіданні у формі письмового слухання в четвер глава КС Олександр Тупицький повідомив, що до суду надійшло клопотання від постійного представника Верховної Ради в КС Ольги Совгирі з проханням відновити розгляд справи у формі усного провадження. Тупицький зазначив, що суд змінив форму слухання з усної на письмову не лише в цьому провадженні, а й у низці інших у зв'язку з карантинними обмеженнями й додав, що суд у будь-який момент може вийти знову у відкриту частину слухань. Це клопотання суд вирішив розглянути в закритій частині засідання.

Представник суб'єкта права на конституційне подання Василь Німченко заявив клопотання про долучення до матеріалів документів, які, на його думку, свідчать про неконституційність ліквідації військових прокуратур, незаконне звільнення військових прокурорів. Суд долучив ці документи до матеріалів справи.

Також суд на прохання Німченка долучив довідку про звільнення понад 800 співробітників прокуратури у зв'язку з реформою, 203 рішень суду про поновлення на посаді та відшкодування збитків.

Суддя-доповідач у справі Ірина Завгородня оголосила матеріали конституційного провадження. Зокрема, вона зазначила, що у своєму поданні автори клопотання відзначають неконституційність перейменування Генеральної прокуратури України в Офіс генпрокурора. "Сталася підміна поняття прокуратури як державного органу та виділення особистого індивідуального офісу для посадовця, який очолює Генпрокуратуру України", - йдеться в матеріалах клопотання, озвучених суддею-доповідачем.

Також автори клопотання наголошують на звуженні прав на захист співробітників органів прокурори у зв'язку в непоширенням на них норми про попередження про звільнення за два місяці, також відзначають неоднозначність проведення процедури атестації прокурорів.

На думку авторів клопотання, Верховна Рада, ухвалюючи оспорюваний закон, вийшла за рамки своїх повноважень.

Після оголошення матеріалів клопотання Велика палата КС перейшла в закриту частину розгляду справи для ухвалення рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА