13:05 24.12.2020

Фонд "Демініціативи" звинувачує Офіс президента в маніпулюванні їхньою соціологією

3 хв читати
Фонд "Демініціативи" звинувачує Офіс президента в маніпулюванні їхньою соціологією

Фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва звинувачує Офіс президента України в маніпулюванні їхніми соціологічними даними й закликає або виправити некоректну новину, або анулювати її.

"21 грудня Фонд "Демократичні ініціативи" ім. І.Кучеріва представив результати загальнонаціонального підсумкового опитування, проведеного спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. А 23 грудня комунікаційники Офісу президента, посилаючись на наше з КМІСом опитування, зробили цілу "новину": "Президентська ініціатива "Велике будівництво" стала головною позитивною подією 2020 року". Мовляв, "згідно з опитуванням, такої думки дотримується переважна більшість респондентів (93%)". Насправді цю ініціативу відзначило лише 11,3% (!) опитаних. А от уже з цих 11,3% позитивно її оцінили 93%. Нехитра математика дає: 11,3% х 93% = 10,5%. 10,5% - це все-таки не 93%, як написали панове з ОПУ!" - йдеться в заяві фонду, оприлюдненій у блозі наукового директора фонду "Демократичні ініціативи" Олексія Гараня на "Українській правді" в четвер.

За словами Гараня, реальна думка громадян, як свідчить зазначене опитування, інша – позитивних подій немає. Навіть весняний карантин, який за задумом мав урятувати життя і дати владі можливість підготуватися до другої хвилі епідемії, за своїми наслідками та підсумками сприймається негативно.

Він зазначив, що це тривожний знак: "Бо в такий спосіб відбувається і маніпулювання громадською думкою, і введення в оману самого Президента. Мовляв, все добре: захворюваність падає, а народна любов росте. Президент країни, яка веде війну з путінським режимом, не має права вірити у казки найближчого оточення".

У зв'язку з цим Гарань звернувся до людей, які відповідають за комунікацію та інформування президента, з кількома проханнями: "навчитися цитувати соціологічні дані коректно"; "навчитися правильно користуватися даними соціології для прийняття важливих державних рішень"; "навчитися комунікувати з науковцями".

"Фонд завжди був відкритий до співпраці з владою, якщо вона поважає закон, дотримується демократичних принципів і захищає євроатлантичний вибір. Якщо президент теж поділяє ці принципи, ми готові надати рекомендації до державної політики, зокрема стосовно комунікації з суспільством. Адже попереду важкий рік епідемії, триває окупація Криму та війна на Донбасі, олігархічні групи не відмовляються від планів повернути повний контроль над країною", - йдеться в заяві.

Також Гарань звернувся до Офісу президента із закликом або написати, що 93% від 11% усіх опитаних - це лише 10,5%, або зняти цю новину.

Тим часом в Офісі президента України відреагували на заяву соціологів і виправили опубліковане раніше некоректне повідомлення. "ВАЖЛИВО: новина містить виправлення – змінено заголовок, перший та другий абзаци. Перепрошуємо за неточність", - ідеться в розданій офісом у четвер новині.

Виправлена новина має такий заголовок: "Президентська ініціатива "Велике будівництво" стала однією з головних позитивних подій 2020 року - опитування".

"Оновлення доріг у межах ініційованої президентом Володимиром Зеленським національної програми "Велике будівництво" українці назвали позитивною подією року, що минає. Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. За уточненою інформацією від Фонду "Демократичні ініціативи", програму "Велике будівництво" назвали подією року 11,3% опитаних, з них 93% оцінили її як позитивну. "Велике будівництво" – єдиний з пунктів у рейтингу топ-5 подій року, який українці відзначили позитивно", - йдеться у виправленому Офісом президента повідомленні.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд ухвалив вирок голові компанії "Metalhouse LLC" і його спільнику за співпрацю з бізнесменом Курченком

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА