19:45 24.12.2020

АМКУ оштрафував 18 облгазів РГК на 380 млн грн за порушення при закупівлі лічильників

2 хв читати
АМКУ оштрафував 18 облгазів РГК на 380 млн грн за порушення при закупівлі лічильників

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував 18 операторів газорозподільних мереж (облгазів), що входять до групи РГК Дмитра Фірташа, на суму понад 380 млн грн за порушення закону про економічну конкуренцію під час закупівлі побутових лічильників газу.

Зокрема, "Вінницягаз" (24,821 млн грн), "Волиньгаз" (12,879 млн грн), "Житомиргаз" (14,135 млн грн), "Закарпатгаз" (11,066 млн грн), "Запоріжгаз" (17,471 млн грн), "Київоблгаз" (41,449 млн грн), "Дніпрогаз" (15,634 млн грн), "Дніпропетровськгаз" (39,475 млн грн), "Криворіжгаз" (12,455 млн грн), "Миколаївгаз" (12,547 млн грн), "Рівнегаз" (68,08 млн грн), "Сумигаз" (15,105 млн грн), "Івано-Франківськгаз" (18,907 млн грн), "Харківгаз" (19,642 млн грн), "Харківміськгаз" (17,815 млн грн), "Хмельницькгаз" (16,044 млн грн), "Чернівцігаз" (9,499 млн грн), "Чернігівгаз" (14,184 млн грн).

За даними АМКУ, облгази в період із листопада 2016 року до липня 2018 року висували необґрунтовані вимоги до компаній під час проведення державних закупівель побутових лічильників, вимагаючи обов'язкову наявність протоколу випробувань, розробленого представниками ДП "Укрметртестстандарт" на замовлення "Дніпрогазу".

Водночас такий документ не є обов'язковим відповідно до українського законодавства і розроблений виключно для добровільного застосування.

Комітет під час розгляду справи встановив, що "Харківгаз" протягом року провело випробування лічильників САМГАЗ і GALLUS, склавши відповідний протокол. Надалі під час проведення закупівель облгази РГК надавали перевагу саме цим лічильників, які пройшли випробування за вищезазначеною програмою.

"Комітет визнав, що фігуранти справи займали монопольне (домінуюче) становище на ринку послуги з розподілу природного газу в межах територій їх ліцензійної діяльності. А їхні дії є порушенням закону України "Про захист економічної конкуренції" у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем. На компанії накладено штрафи", - йдеться в повідомленні.

Оштрафовані компанії мають сплатити штрафи у двомісячний термін з дня отримання рішення, або оскаржити рішення в господарському суді Києва в той самий термін.

Рішення щодо "Львівгазу", який також був фігурантом справи, буде ухвалено окремо.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА