09:11 25.12.2020

Зеленський зателефонує Путіну, якщо зустріч радників лідерів "нормандської четвірки" буде затягуватися

2 хв читати
Зеленський зателефонує Путіну, якщо зустріч радників лідерів "нормандської четвірки" буде затягуватися

Президент України Володимир Зеленський заявив, що має намір обов'язково поговорити з президентом РФ Володимиром Путіним, якщо зустріч радників лідерів "нормандського формату" продовжить затягуватися.

"Якщо продовжиться затримка із зустріччю радників, то я буду з ним (президентом РФ - ІФ) спілкуватися обов'язково", - сказав він в інтерв'ю журналу "Фокус", опублікованому в п'ятницю на сайті видання.

Зеленський зазначив, що зустріч радників лідерів "нормандської четвірки" (Україна, ФРН, Франція, РФ) повинна була пройти в грудні. "Ця зустріч так і не відбулася. По-перше, вони сперечаються. По-друге, коронавірус, тому зараз вона теж не відбудеться", - сказав глава держави.

За словами Зеленського, після того, як така зустріч відбудеться, Україна готуватиме план врегулювання на Донбасі "з усіма датами". "Складно, але рухаємося вперед. Це все план А", - наголосив він.

На питання про "план Б" президент сказав: "Зарано говорити, оскільки це хвора і тонка дипломатія".

Він також зазначив, що мінські домовленості прив'язані до санкцій проти РФ. "Як я сказав на одному з брифінгів, вважаю, що ми з мінських домовленостей просто так вийти не можемо. Тому що європейці можуть зняти санкції з Росії і представників ОРДЛО. Але особисто я б вийшов", - сказав президент України.

Зеленський також заявив, що навіть не хоче уявляти ситуацію про те, що Росія може напасти на Україну з Криму. "Будемо сподіватися, що це неможливо. Інакше буде велика війна. Ми нікуди не підемо, ми всі будемо воювати, всі будуть мобілізовані - і чоловіки, і жінки", - наголосив він.

При цьому Зеленський зазначив, що поки немає предмета для розмови з Путіним. "Я можу йому зателефонувати, він точно зі мною поспілкується", - сказав він.

Крім того, глава Української держави вважає, що діалог з президентом РФ необхідний як у "нормандському форматі", так і "тет-а-тет".

"Як президент України я повинен вирішувати з ним усі складні питання. І якщо це допоможе швидше зупинити війну, я повинен з ним спілкуватися. До того ж, я вважаю, що повинен бути як діалог на кшталт у нормандському форматі, так і прямий діалог. Тому що є питання, які ми не порушуємо в нормандському форматі – ні питання заручників у Росії або Криму, ні питання Криму. Цей формат суто про Донбас. Тому ми повинні говорити з ним глобально тет-а-тет", - сказав президент України.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА