09:13 26.12.2020

ЄС створює Резерв з коригування Brexit

2 хв читати
ЄС створює Резерв з коригування Brexit

Європейська комісія надала в п'ятницю пропозицію про "Резерв з коригування Brexit", який допоможе країнам і галузям, які понесуть економічні і соціальні втрати після виходу Великої Британії з Євросоюзу.

"Ми розробили цей резерв для швидкого і нескладного надання допомоги з упором на членів ЄС, які більше всіх страждають від Brexit. Звичайно, структурна адаптація до нових відносин з Великою Британією вимагає набагато більшого довгострокового коригування, ніж будь-коли зможе забезпечити тільки цей резерв. Новий потужний бюджет ЄС підтримає цю роботу", - заявив комісар ЄС з питань бюджету та адміністрації Йоганнес Ган.

Про створення резерву лідери країн ЄС домовилися в липні, щоб після закінчення перехідного періоду 31 грудня 2020 року підтримати країни, регіони і галузі.

Його загальний бюджет складе 5 млрд євро. Він підтримуватиме бізнес і зайнятість у постраждалих галузях. Це допоможе регіонам і місцевим громадам, зокрема тим, хто залежить від рибальства в водах Великої Британії. Він також може допомогти адміністраціям налагодити належний прикордонний, митний, санітарний і фітосанітарний контроль, забезпечити необхідний рівень основних послуг потерпілим громадянам і компаніям.

Резерв коригування Brexit компенсуватиме витрати в будь-якій країні ЄС протягом 30 місяців. Він розділений на два раунди.

Істотно велика частина з 5 млрд євро піде на попереднє фінансування у 2021 році. Воно розраховане виходячи з очікуваного впливу закінчення перехідного періоду на економіку кожного члена ЄС. Враховується ступінь економічної інтеграції з Великою Британією, включно з торгівлею товарами і послугами і негативними наслідками для риболовецької галузі ЄС.

Менший транш призначений для додаткової підтримки в 2024 році на випадок, якщо фактичні витрати перевищать початкові асигнування. Щоб претендувати на допомогу з резерву, держави-члени повинні довести прямий зв'язок своїх вимог з Brexit.

Пропоновані правила повинні схвалити Європарламент і Рада ЄС.

У повідомленні Єврокомісії зазначається, що навіть з урахуванням нової Угоди про торгівлю та співробітництво між ЄС та Сполученим Королівством, із завершенням перехідного періоду 1 січня 2021 роки відбудуться великі зміни. Велика Британія піде з Єдиного ринку ЄС і з Митного союзу, з усіх програм і міжнародних угод ЄС. Припиниться вільне переміщення людей, товарів, послуг і капіталу між нею та ЄС.

ЄС і Велика Британія утворюють два окремих ринки, два різних нормативно-правових простори. Знову з'являться бар'єри, яких не було протягом десятиліть. Вони торкнуться державних адміністрацій, бізнесу і громадян з обох боків.

Єврокомісія, зазначається в повідомленні, працює з державами-членами ЄС та їх адміністраціями, щоб допомогти підготуватися до такого перебігу подій.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА