22:12 26.12.2020

На рейдовому буксирі "Яни Капу", захопленому російськими прикордонниками в Керченській протоці в листопаді 2018 року, завершено ремонт

2 хв читати
На рейдовому буксирі "Яни Капу", захопленому російськими прикордонниками в Керченській протоці в листопаді 2018 року, завершено ремонт

Україна завершила ремонт рейдового буксира "Яни Капу", який російські прикордонники захопили в Керченській протоці в листопаді 2018 року, повідомляє інформаційне агентство Міністерства оборони України "Армія Інформ".

"На одному з судноремонтних підприємств України завершився доковий ремонт рейдового буксира ВМС України "Яни Капу". Власне кажучи, вдалося відновити боєздатність цього судна, яке відтепер зможе виконувати завдання за призначенням", - йдеться в повідомленні.

Так, під час ремонтних робіт судно почистили, виправили недоліки, замінили пошкоджені ділянки корпусу і палуби, пофарбували їх.

Крім цього, на "Яни Капу" полагодили газохід, паливні насоси, клапани пожежної системи і компресори. Також на буксирі відремонтували рульовий і якірний пристрій, електрообладнання та внутрішні приміщення.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї поблизу Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

У РФ 24 українських моряків обвинуватили в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або з застосуванням насильства чи загрози його застосування" (ч.3 ст.322 КК РФ).

У квітні 2019 року Україна почала міжнародне арбітражне провадження проти Російської Федерації з незаконного захоплення з її боку трьох українських військово-морських суден і 24 членів їх екіпажів. Міжнародний трибунал з морського права прийняв рішення про застосування тимчасових заходів: суд наказав Росії негайно звільнити кораблі і членів їх екіпажів.

Моряки повернулися до України 7 вересня 2019 року в рамках взаємного звільнення України і РФ утримуваних осіб.

17 листопада 2019 року українські судна в супроводі російської берегової охорони вийшли з акваторії Керчі в бік Чорного моря, а 18 листопада були передані українській стороні.

22 травня 2020 року Україна подала на розгляд арбітражного трибуналу свій Меморандум у цій справі, що містить виклад фактів, обґрунтування юридичної позиції доказів і свідчень.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА