07:41 27.12.2020

В охопленій бойовими діями ЦАР відбудуться президентські вибори

2 хв читати
В охопленій бойовими діями ЦАР відбудуться президентські вибори

У Центральноафриканській республіці (ЦАР) на тлі політичної напруженості в неділю відбудуться президентські і парламентські вибори.

Фаворит боротьби за пост президента ЦАР - чинний глава держави Фостен-Аршанж Туадера. Його головним політичним опонентом вважається колишній президент Франсуа Бозізе, однак він не був допущений до участі у виборах. Проти Бозізе діють санкції ООН у зв'язку з даними про надану ним підтримку воєнізованих угруповань, обвинувачених у злочинах проти людяності.

У цій ситуації найбільш серйозним суперником чинного президента вважається економіст Аніс-Жорж Дологеле. Загалом, Конституційний суд ЦАР затвердив 17 кандидатів на пост президента.

Приблизно дві третини території ЦАР зайняті різними бунтівними угрупованнями. 18 грудня три з них оголосили про об'єднання і почали наступ на контрольовану владою країни столицю ЦАР Банґі. Представник миротворчої місії ООН в ЦАР Володимир Монтейро спочатку заявляв, що просування бунтівників вдалося зупинити на декількох напрямках. А в середу миротворці спільно з армією ЦАР витіснили воєнізовані формування з четвертого за значущістю міста країни - Бамбарі.

У середині цього тижня заколотники оголосили про припинення вогню на кілька днів і закликали владу теж припинити бойові дії, а також - перенести вибори на більш пізній термін. У Бангі відкинули ці вимоги, в результати чого в четвер бойові зіткнення поновилися, а в п'ятницю спостерігалася значна активізація бойових дій.

Влада ЦАР переконана, що за повстанням заколотників стоїть саме Бозізе, проте в партії відставного президента ці звинувачення відкинули.

Раніше в грудні ЄС, Франція, США, Росія і Всесвітній банк в спільному комюніке закликали бунтівників і Бозізе скласти зброю.

За інформацією західних ЗМІ, очолює кількох бунтівних угруповань організація "Об'єднання за мир у Центральній Африці" (UPC), яка розташовується недалеко від міста Боссембеле. Там же базуються основні сили повстанців. Найбільшу підтримуючу опозицію воєнізованого угруповання, яке об'єдналася під прапором "Коаліції патріотів за зміни" (CPC), за даними ЗМІ, дійсно очолює саме Бозізе.

Координатор ООН з гуманітарних питань Деніз Браун закликала бунтівників припинити бої напередодні виборів.

"Я закликаю збройні формування негайно припинити всі напади на гуманітарний персонал, дотримуватися своїх зобов'язань у рамках міжнародного гуманітарного права і захищати цивільних осіб і цивільну інфраструктуру", - цитує Браун прес-служба ООН.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА