15:18 29.12.2020

НАБУ: Підозри на адресу Микитася можуть використовуватися для блокування розслідування бюро і незаконного тиску на викривача

3 хв читати
НАБУ: Підозри на адресу Микитася можуть використовуватися для блокування розслідування бюро і незаконного тиску на викривача

У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) заявляють, що кримінальне переслідування колишнього власника компанії "Укрбуд", екс-нардепа Максима Микитася викликає занепокоєння у зв'язку з можливим тиском на нього як викривача у справі про розкрадання майна Національної гвардії.

"Національне бюро не володіє інформацією щодо доказової бази, на підставі якої слідчі Національної поліції повідомили про підозру колишньому народному депутату, екс-бенефіціарному власнику компанії "Укрбуд", - ідеться в повідомленні, розміщеному на сторінці НАБУ у Facebook.

За інформацією бюро, викладені в публічний доступ відеоматеріали не містять достатньо інформації для яких-небудь висновків про доказову базу.

У НАБУ наголошують, що екс-нардеп є викривачем, "який надав детективам НАБУ інформацію про корупцію у вищих ешелонах влади".

"За одним із досліджених фактів заступнику керівника Офісу президента повідомлено про підозру у вчиненні тяжкого злочину. Відтоді НАБУ стикається з безпрецедентним втручанням у свою діяльність через незаконні рішення: втаємничену необґрунтовану зміну прокурорів у провадженні, рішення суддів із порушенням підсудності, зміну підслідності у справі", - наголошується в повідомленні НАБУ.

У цьому контексті в бюро заявляють, що притягнення до кримінальної відповідальності колишнього власника компанії "Укрбуд" викликає " занепокоєння щодо можливості використання заходів кримінального правового характеру задля блокування розслідувань НАБУ та незаконного тиску на викривача з метою сприяння викритим ним особам в ухиленні від передбаченої законом відповідальності".

Як повідомлялося, Микитасю у вівторок було повідомлено про підозру у викраденні людини та вимаганні.

У Києві 8 грудня група осіб викрала співробітника юридичної компанії, що надавала юридичну допомогу керівникові відомої будівельної фірми. Того самого дня автомобіль із викраденим знайшли, чотирьох викрадачів затримали.

Зловмисники виманили потерпілого на зустріч, після викрадення вимагали в нього повернення неіснуючого боргу та змусили написати розписку на користь керівника будівельної фірми на $800 тис. Згодом у потерпілого відібрали два мобільні телефони, гроші й технічний паспорт на автомобіль. Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в правоохоронних органах, забудовником, на користь якого було написано розписку, є екс-нардеп Микитась.

Микитась наразі перебуває під нічним домашньому арештом, його підозрюють у махінаціях із житлом для Нацгвардії, унаслідок чого було втрачено активи на загальну суму 81 млн 635 тис. 448 грн. Про підозру йому повідомили 2 жовтня 2019 року, а 3 грудня 2020 року Микитась пішов на угоду зі слідством, після чого йому було змінено запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

Після цього детективи НАБУ повідомили про підозру заступнику голови Офісу президента Олегу Татарову, якому інкримінують надання неправомірної вигоди групою осіб щодо забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта в рамках розслідування справи про привласнення майна Нацгвардії. Татаров заявив, що доведе свою невинуватість.

24 грудня Офіс генерального прокурора передав кримінальне провадження за підозрою Татарова до СБУ. Вищий антикорупційний суд (ВАКС) призначив засідання з обрання запобіжного заходу Татарову 30 грудня.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА