14:25 30.12.2020

Україна досі не отримала від Ірану технічного звіту про збиття літака "МАУ" - Єнін

4 хв читати
Україна досі не отримала від Ірану технічного звіту про збиття літака "МАУ" - Єнін

Українська сторона досі не отримувала жодного технічного звіту від іранської сторони про збиття літака "Міжнародних авіаліній України" ("МАУ"), саме виконання досягнутих раніше домовленостей значною мірою визначатиме подальшу дату наступного раунду переговорів з Іраном, повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

"Українська сторона досі не отримувала жодного технічного звіту з іранської сторони. На останній телеконференції, що відбулася між усіма сторонами, які беруть участь у технічному розслідуванні, Іран вкотре запевнив, що завершується стадія перекладу документа і найближчим часом його буде передано українській стороні", - сказав Єнін в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він наголосив, що згідно з процедурою, передбаченою 13 додатком Чиказької конвенції, сторона, відповідальна за технічне розслідування (у цьому випадку Іран), зобов'язана передати звіт про завершення технічного розслідування.

"Протягом 30 днів кожна зі сторін-учасниць має право висловити застереження, рекомендації, зауваження. Після цього протягом 60 днів іранська сторона зможе оприлюднити відкриту версію звіту. Надалі він має пройти затвердження в Раді Міжнародної організації цивільної авіації (IKAO), і після цього це буде фіналізований документ", - пояснив заступник глави МЗС.

Єнін зазначив, що зазначений документ є надзвичайно важливим, оскільки саме в рамках технічного розслідування має бути встановлено всі причини катастрофи, і це, у свою чергу, закладає основи, необхідні для забезпечення кримінального розслідування для притягнення всіх винних до відповідальності, а також для вироблення рекомендацій щодо усунення недоліків і забезпечення неповторення аналогічних катастроф у майбутньому.

"Саме технічний звіт має встановити остаточно, йдеться про технічну помилку людини чи про системний збій в організації системи безпеки цивільних польотів у небі над Іраном", - додав він.

Заступник міністра наголосив, що позиція України незмінна.

"Ми насамперед зацікавлені в неупередженому, об'єктивному проведенні технічного розслідування, забезпеченні прозорого кримінального переслідування і притягнення всіх винних до відповідальності, надання гарантій неповторення відповідних інцидентів у майбутньому, а також забезпеченні гідного рівня компенсацій родичам загиблих унаслідок катастрофи, авіакомпанії і державі Україна", - сказав Єнін.

За його словами, під час останнього раунду переговорів іранська сторона взяла на себе низку зобов'язань, зокрема щодо передання українській стороні відповідних звітів, забезпечення більш прозорого кримінального розслідування.

"Ми досі очікуємо виконання зазначених домовленостей. Саме їх виконання значною мірою визначатиме подальшу дату наступного раунду переговорів", - заявив Єнін.

Він зазначив, що іранська сторона декларує свою прихильність якнайшвидшому завершенню переговорного процесу, проте більш об'єктивно Україна судитиме за результатами конкретних дій із боку Ірану.

"На сьогодні ми не розглядаємо жодних інших опцій, окрім переговорного процесу з іранською стороною. Водночас ми вже поінформували Тегеран про те, що якщо переговорний процес зайде у глухий кут або його можливості будуть вичерпані, то ми спільно з іншими постраждалими державами можемо скористатися іншими механізмами забезпечення порушених прав, зокрема йдеться про можливість звернення до Міжнародного суду ООН або одного з міжнародних арбітражів", - додав заступник міністра.

Єнін зазначив, що найбільш чутливим елементом, окрім відновлення справедливості, є сума компенсацій.

"Саме тому ми виходимо з того, що це є одним з базових принципів переговорного процесу: не узгоджено нічого, доки не узгоджено все. Тому, щоб уникнути різних інсинуацій і спекуляцій, ми не оголошуємо публічно суми очікуваних компенсацій. Зрештою, ми досі не розпочали предметного діалогу з іранською стороною саме з цього питання, оскільки ми виходимо з того, що сума компенсацій значною мірою визначатиметься реальними обставинами трагедії, рівнем співпраці іранської сторони з нами, а також виходитимемо з найкращих міжнародних практик у зазначених ситуаціях", - поінформував він.

Єнін повідомив, що Україна робить усе для того, щоб спонукати іранську сторону бути більш відкритою в розслідуванні цієї катастрофи, зокрема закликає її до створення спільної слідчої групи або залучення українських слідчих та прокурорів до спільного проведення слідчих дій, слідчих експериментів, допитів тощо.

"На словах іранська сторона нібито прихильно ставиться до цього, водночас" диявол криється в деталях", і ми очікуємо реалізації обіцяного на практиці", - розповів заступник глави МЗС.


Повний текст інтерв'ю з Євгеном Єніним буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА