15:41 30.12.2020

МКС наприкінці 2021 року може розпочати розгляд по суті справи про воєнні злочини і злочини проти людяності на Донбасі та в Криму - Єнін

2 хв читати
МКС наприкінці 2021 року може розпочати розгляд по суті справи про воєнні злочини і злочини проти людяності на Донбасі та в Криму - Єнін

Міжнародний кримінальний суд наприкінці 2021 року може розпочати розгляд по суті справи про воєнні злочини та злочини проти людяності на сході України та в Криму, повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

"Ми розраховуємо, що до кінця наступного року ми змогли б увійти в нову стадію цього процесу, і для цього ми максимально зацікавлені в посиленні взаємодії як з нинішнім прокурором Міжнародного кримінального суду, так і з новопризначеним. Крім того, потребує посилення координація всіх причетних органів державної влади. Йдеться насамперед про органи прокуратури, органи попереднього розслідування. Важливою є роль громадських організацій, які значною мірою допомагають у зборі доказів злочинів проти людяності або воєнних злочинів на тимчасово окупованих територіях і в Криму, і на Донбасі", - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Єнін зазначив, що Україна йшла до цього з 2014 року, а прокурор Міжнародного кримінального суду прийняла дуже важливе рішення.

"З урахуванням певних бюрократичних особливостей її мандат спливає в червні наступного року, вибори наступного прокурора мають відбутися в лютому-березні. Певний час триватиме процедура передачі справ. З урахуванням того, що Україна не ратифікувала Римський статут, а Міжнародний кримінальний суд діятиме з урахуванням проголошених заяв Верховної Ради України, прокурор має звернутися до суддів Міжнародного кримінального суду з метою затвердження такого його рішення", - пояснив він.

Заступник міністра додав, що Україна не виключає, що російська сторона намагатиметься використовувати зазначений факт у своїх дезінформаційних кампаніях, які є невід'ємною складовою гібридної війни.

"Тому надзвичайно важливим є максимально чітке роз'яснення, що може Міжнародний кримінальний суд, чого він не може, як діятимуть органи державної влади України і які можливості це дає нам для прискорення моменту притягнення вищого російського військово-політичного керівництва до відповідальності за організацію воєнних злочинів і злочинів проти людяності на тимчасово окупованих територіях України", - розповів він.


Повний текст інтерв'ю з Євгеном Єніним оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА