19:49 30.12.2020

Особи, які розмістили заяви про неконституційність відсторонення Тупицького на сайті КС, мають бути притягнуті до відповідальності - Офіс президента

2 хв читати
Особи, які розмістили заяви про неконституційність відсторонення Тупицького на сайті КС, мають бути притягнуті до відповідальності - Офіс президента

Розміщення на офіційному сайті Конституційного Суду (КС) висновків і роз'яснень з питань, щодо яких КС не ухвалював рішень, є присвоєнням повноважень суду, зазначено у заяві Офісу президента України.

"Розміщення таких "висновків" та "роз'яснень" на офіційному сайті суду має на меті свідоме введення в оману суспільства та ЗМІ щодо правової позиції КСУ. Відповідно, будь-які "заяви", "роз'яснення" та "висновки", розміщені на сайті суду, щодо яких КСУ не ухвалював рішень, є юридично нікчемними, а посадові особи, які дали розпорядження на їхнє розміщення, мають бути притягнуті до юридичної, серед іншого - кримінальної відповідальності за привласнення повноважень Конституційного Суду", - наголошується у заяві, оприлюдненій у соцмережі Facebook у середу.

В Офісі президента зазначили, що закон України "Про Конституційний Суд України", Регламент КС та Положення про офіційний веб-сайт КС чітко визначають, яка інформація може оприлюднюватися на сайті суду.

"Ні зазначеним вище, ні жодним іншим чинним нормативно-правовим актом України не передбачено можливості розміщення на офіційному сайті Конституційного Суду повідомлення правового департаменту Секретаріату КСУ, невідомо ким підготовленого та такого, що за своїм змістом є присвоєнням повноважень Конституційного Суду правовим департаментом", - заявили в Офісі президента.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного Суду Олександра Тупицького з посади судді Конституційного Суду терміном на два місяці. Представник президента в КС повідомив, що усуваючи голову Конституційного Суду Тупицького від посадових обов'язків, Зеленський діяв у рамках своїх повноважень.

У КС у відповідь на оприлюднення указу заявили, що таке рішення ухвалюється на спеціальному пленарному засіданні КС і повідомили про намір призначити таке засідання. Також було оприлюднено коментар, згідно з яким Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив приписи ст. 1, 6, 8, 19, 106, 147, 149, 153 Конституції України. Також зазначається, що положення ч. 3 ст. 154 КПК України, на яку посилається указ президента, не поширюються на суддів КС і є непридатними щодо них.

28 грудня Офіс генерального прокурора скерував президенту України клопотання про відсторонення Тупицького з посади судді Конституційного Суду терміном на два місяці.

Раніше Тупицький не з'явився до Офісу генпрокурора для проведення процесуальних дій, заявивши про сімейні обставини, проте не надав документи про поважність причин неявки.

При цьому в офісі не уточнили, в рамках розслідування якої справи Тупицького викликають і для яких саме процесуальних дій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА