20:27 30.12.2020

Відсторонення Тупицького від посади голови КС відбулося відповідно до вимог чинного законодавства - Офіс генпрокурора

3 хв читати

Офіс генерального прокурора заявив, що відсторонення президентом України з посади судді Конституційного Суду Олександра Тупицького відбулося відповідно до чинного законодавства.

"Позиція Правового департаменту Секретаріату КСУ щодо того, що положення ч. 3 ст. 154 Кримінального процесуального кодексу України не поширюються на суддів Конституційного Суду України і не можуть бути застосовані до них - необґрунтована. Законодавство України потрібно застосовувати комплексно з урахуванням його бланкетних норм, які містяться у профільних кодексах та спеціальних законах", - зазначено у роз'ясненні, оприлюдненому прес-службою Офісу генпрокурора в середу.

В Офісі генпрокурора зазначили, що нормативи, що стосуються припинення повноважень судді КС або звільнення судді КС із посади, не охоплюють питання тимчасового відсторонення судді КС у зв'язку з одержанням ним статусу підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення.

"Відсторонення від посади є одним із інститутів кримінального судочинства, що закріплений у системі заходів забезпечення кримінального провадження (п. п. 4, 4-1 ч. 2 ст. 131 КПК України), зокрема, у главі 14 Кримінального процесуального кодексу України. Порядок застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як відсторонення від посади містить і загальні норми (ст. ст. 154, 155, 156, 157, 158), і спеціальні, які стосуються суддів (ст. 155-1), а також осіб, що призначаються президентом України (ч. 3 ст. 154)", - зазначили в Офісі генпрокурора.

При цьому гарантії незалежності суддів КС, зокрема під час здійснення щодо них кримінального провадження, передбачені в Конституції України, законі "Про Конституційний Суд України" та в КПК України.

"У зв’язку з цим президент України, розглянувши клопотання в. о. генерального прокурора про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України, прийняв законний указ у відповідності до вимог чинного законодавства України", - наголошується у роз'ясненні.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного Суду Олександра Тупицького з посади судді Конституційного Суду терміном на два місяці. Представник президента в КС повідомив, що усуваючи голову Конституційного Суду Тупицького від посадових обов'язків, Зеленський діяв у рамках своїх повноважень.

У КС у відповідь на оприлюднення указу заявили, що таке рішення ухвалюється на спеціальному пленарному засіданні КС і повідомили про намір призначити таке засідання. Також було оприлюднено коментар, згідно з яким Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив приписи ст. 1, 6, 8, 19, 106, 147, 149, 153 Конституції України. Також зазначається, що положення ч. 3 ст. 154 КПК України, на яку посилається указ президента, не поширюються на суддів КС і є непридатними щодо них.

28 грудня Офіс генерального прокурора скерував президенту України клопотання про відсторонення Тупицького з посади судді Конституційного Суду терміном на два місяці.

Раніше Тупицький не з'явився до Офісу генпрокурора для проведення процесуальних дій, заявивши про сімейні обставини, проте не надав документи про поважність причин неявки.

При цьому в офісі не уточнили, в рамках розслідування якої справи Тупицького викликають і для яких саме процесуальних дій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА