09:22 31.12.2020

Сенат США проголосує у п'ятницю щодо оборонного бюджету, що передбачає посилення санкцій стосовно "Північного потоку 2"

2 хв читати

Сенат США у п'ятницю проведе голосування з питання про те, чи слід скасовувати вето президента Дональда Трампа на законопроект про оборонний бюджет.

Згідно з розкладом, оприлюдненим на сайті Сенату, голосування відбудеться 1 січня.

Документ, що передбачає, зокрема, впровадження додаткових санкцій проти проекту газопроводу "Північний потік 2", має отримати необхідні дві третини голосів у верхній палаті, щоб вважатися схваленим, незважаючи на вето глави держави.

Зазначається, що ймовірність того, що Сенат проголосує за скасування вето, висока.

Лідер республіканської більшості в Сенаті Мітч Макконнелл підтримав зняття вето цього тижня і дав зрозуміти, що в нього є для цього голоси.

"Я наполегливо закликав би моїх колег-республіканців підтримати цей закон іще раз, коли ми голосуватимемо завтра", - сказав Макконнелл з трибуни Сенату.

Раніше в грудні обидві палати Конгресу вже схвалили цей проект, причому переважною більшістю голосів. Проте 23 грудня Трамп наклав на нього вето. За словами американського лідера, оборонний бюджет у нинішньому вигляді стане "подарунком Китаю і Росії".

Законопроект передбачає виділення $740,5 млрд на фінансування діяльності Пентагону та програм у сфері оборони й безпеки за лінією Міністерства енергетики США.

Крім того, законопроект містить положення про посилення американських санкцій проти російських трубопровідних проектів "Північний потік 2" і "Турецький потік". Зокрема, санкції планується впроваджувати за сприяння продажу, оренді або надання трубоукладальних суден для будівництва газопроводів, надання страхування і перестрахування, а також послуг або приміщень для технічної модернізації суден, пов'язаних із будівництвом газопроводу.

Документ передбачає також застосування санкцій проти Туреччини за придбання російських ЗРС С-400. Зокрема, президентові пропонується впродовж 30 днів після підписання закону про оборонні видатки застосувати "п'ять або більше санкцій" до тих турецьких чиновників, які брали участь у процесі придбання С-400.

Проте заперечення Трампа проти законопроекту не пов'язані з цими санкціями. Він, зокрема, бореться за скасування статті 230 закону про телекомунікації 1996 року, яка звільняє інтернет-платформи від юридичної відповідальності за розміщення призначеного для користувача контенту.

Також Трамп невдоволений положеннями, які можуть утруднити процес виведення військ США з Афганістану і ФРН. Невдоволення у нього викликає також ініціатива щодо перейменування військових баз і монументів на честь воєначальників-конфедератів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна провела ще один раунд переговорів із Португалією про безпекову угоду

Окупанти обстріляли Нікопольський район понад 15 разів за день, пошкоджено 12 будинків, без жертв - обладміністрація

Нам важлива позиція Угорщини в питаннях миру та регіональної безпеки - Зеленський за підсумками розмови з Орбаном

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Питання про звільнення Сольського з'явиться в порядку денному сесії після рішення фракції "Слуга народу" - Стефанчук

Посли ЄС дійшли згоди про використання доходів від знерухомлених росактивів на оборону і відновлення України

Кількість постраждалих у Харкові зросла до семи - прокуратура

Прем'єр Нідерландів Рютте підтвердив участь у Саміті миру - Зеленський

УЗ відновила залізничні колії в Херсоні, пошкоджені внаслідок ранкової атаки РФ

Російські окупанти штурмували острів Нестрига за допомогою гідроцикла - Плетенчук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА