13:42 31.12.2020

У законопроекті про перехідний період статус держави-агресора, держави-окупанта закріплюється за РФ - Мінреінтеграції

2 хв читати
У законопроекті про перехідний період статус держави-агресора, держави-окупанта закріплюється за РФ - Мінреінтеграції

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомило про завершення розробки проекту закону про державну політику перехідного періоду.

"Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій завершило розробку проекту закону "Про державну політику перехідного періоду" і направило на розгляд для надання пропозицій центральним органам виконавчої влади, державним службам та фондам, місцевим органам влади, науковцям, міжнародним організаціям, громадським організаціям, експертному середовищу, судовим органам, прокуратурі, органам військового управління, представництву президента України в АРК та іншим", - повідомила прес-служба Мінреінтеграції.

У міністерстві зазначають, що головним завданням перехідного періоду і мирної реінтеграції є відновлення довіри між людьми.

Проект закону "Про державну політику перехідного періоду" передбачає: уніфікацію підходів щодо тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях та в Криму; інкорпорацію інших законів та приведення до спільного знаменника всього законодавства України, що стосується ТОТ; запровадження елементів перехідного правосуддя; окреслення засад відновлення діяльності органів правосуддя на деокупованих територіях; розв'язання питання підслідності кримінальних правопорушень, вчинених на тимчасово окупованих територіях; встановлення інституту конвалідації правочинів, що були вчинені на ТОТ, процедури підтвердження фактів народження, смерті, укладання та розірвання шлюбу, а також визнання здобутих компетентностей та освітніх кваліфікацій; формування кадрових резервів державних службовців та поліцейських для роботи на деокупованих територіях; створення тимчасових адміністрацій до проведення виборів місцевого самоврядування; закріплення соціальних гарантій для жителів тимчасово окупованих територій.

Законопроект також пропонує визначення термінології, яка має бути єдиною для всього законодавства. Це і нові, і вдосконалені терміни: окупаційні сили та окупаційні адміністрації РФ, політико-дипломатичні та санкційні заходи, територіальні громади на лінії розмежування, тимчасова окупація, деокупація, деокуповані території, реінтеграція деокупованих територій, сталий мир, території пріоритетного розвитку.

Крім цього, пропонується принципово нове визначення держави-агресора, держави-окупанта, і цей статус на рівні закону закріплюється за Російською Федерацією.

Законопроект, серед іншого, визначає загальні принципи відповідальності, амністії та люстрації за дії під час тимчасової окупації територій України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА