11:33 01.01.2021

Україні повернуть гроші, якщо Sinovac не пройде клінічне випробування - Ляшко

2 хв читати
Україні повернуть гроші, якщо Sinovac не пройде клінічне випробування - Ляшко

У разі непроходження фінальної стадії клінічних випробувань китайської вакцини компанії Sinovac Biotech, на постачання якої Україна підписала контракт, державі повернуть кошти у повному обсязі, повідомив головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.

"Україна законтрактувала, має можливість отримати цю вакцину. Це те саме, що відбувається і в інших країнах. Наприклад, Pfizer i Moderna також перебували на третій стадії клінічних досліджень, коли більшість країн підписали контракти на їх постачання. Контракт відбувається під банківські гарантії. Тобто, Україна перерахувала гроші, але це не значить, що ми вже зараз отримуватимемо цю вакцину", - сказав Ляшко в ефірі "Громадського радіо".

Він наголосив, що постачання відбудеться виключно після реєстрації вакцини та завершення досліджень.

"У разі, якщо вона не буде завершена до часу, який визначений в умовах контракту, то гроші повернуться до України на рахунки держпідприємства "Медичні закупівлі України". Всі ризики нівельовано", - додав Ляшко.

Він повідомив, що за першу партію на 1,9 млн доз Україна заплатила за рахунок 2020 року, а далі тривають переговори щодо бюджету 2021 року.

"Переговори тривають із багатьма виробниками вакцин, зокрема, йдеться про постачання вакцини Astra Zeneca", - додав головний санлікар.

Ляшко також зазначив, що люди, які не входять до групи першої черги щеплення від COVID-19, не зможуть поки що придбати вакцину.

"Вакцина буде для людей безоплатною, але коли вона заявиться у вільному доступі на ринку - я не можу сказати. Наразі пріоритетом виробників вакцин є уряди країн, які скуповують вакцину, щоб забезпечити людей із групи ризику безоплатно", - сказав він.

За словами Ляшка, вакцинація є єдиною можливістю захиститися від COVID-19.

"Коли ми говоримо про доцільність і необхідність проведення щеплень, то іншого варіанту захиститись просто не існує. Ми маємо позбутися цих середньовічних принципів, коли колективний імунітет здобувався після того, як перехворіє майже 90% населення. Під час формування такого колективного імунітету 50% населення помирало, формувався природний добір, виживав найсильніший. На сьогодні ми живемо у зовсім іншому соціальному середовищі, тому потрібно робити все можливе, щоб захистити осіб із групи ризику. Якщо ми будемо вакцинуватись, ми не дозволимо вірусу мати сприятливе середовище, щоб поширюватись і вишукувати найслабших у нашому оточенні", - наголосив санітарний лікар.

Джерело: https://hromadske.radio/news/2020/12/31/yakshcho-vaktsyna-sinovac-biotech-ne-proyde-final-nu-stadiiu-klinichnykh-vyprobuvan-ukraini-povernut-koshty-za-nei-u-povnomu-obsiazi-liashko

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА