13:02 01.01.2021

Дев'ятеро українців, які перебували у сирійських таборах біженців, повернулися додому

3 хв читати
Дев'ятеро українців, які перебували у сирійських таборах біженців, повернулися додому

До Києва 31 грудня повернулися дев'ятеро громадян України, які перебували у таборах для цивільних осіб на території північно-східної Сирії.

"Додому повернулися двоє дорослих і семеро малолітніх дітей", - повідомили у прес-службі Офісу президента у п'ятницю вранці.

У міжнародному аеропорту "Бориспіль" їх зустріли глава Служби безпеки України Іван Баканов, міністр оборони Андрій Таран та інші представники влади.

Отже, у четвер фактично завершився евакуаційний етап складної операції із повернення українських громадян, які перебували у сирійських таборах для біженців. Їхні родичі в Україні зверталися до органів влади з проханням про евакуацію.

"У червні 2019 року була створена спеціальна робоча група, до якої увійшли і представники Служби безпеки України. Завданням цієї групи була організація евакуації наших співвітчизниць та їхніх дітей. До розробки плану повернення була залучена контррозвідка СБУ", - йдеться у повідомленні.

Фахівці, зокрема, перевіряли громадян, які перебувають у Сирії, на наявність можливих зв'язків із учасниками міжнародної терористичної організації "Ісламська держава".

"За результатами тривалих перевірок контррозвідка СБУ не виявила фактів причетності цих громадян до терористичної діяльності. Президент Володимир Зеленський затвердив план евакуації громадянок України та їхніх дітей і дав доручення з його реалізації", - йдеться у повідомленні.

В ОП зазначили, що через пандемію COVID-19 Сирія та Ірак створили значні обмеження і перервали авіаційне сполучення, тому це значно відтермінувало завершення спецоперації. Відновити процедуру евакуації стало можливим лише після стабілізації епідеміологічної ситуації у цих країнах.

Заступник керівника Офісу президента України Роман Машовець зазначив, що звільнені жінки та діти перебували у таборах Сирії в жахливих умовах.

"Дякую всім, хто був залучений до цієї успішної операції. Тим, хто ризикував життям у бойових умовах північної Сирії та Іраку. Також хочу відзначити професійну роботу Комітету з розвідки при президентові України, який здійснював чітку міжвідомчу координацію", - сказав він.

У свою чергу Таран зазначив, що війна у Сирії торкнулася дуже багатьох людей, і серед них також виявилися українці.

"Війна завжди завдає найбільшої шкоди найвразливішим - жінкам та дітям. Абсолютно логічним було рішення повернути наших громадян, які перебували у таборі для біженців", - зазначив він.

В ОП запевнили, що робота над звільненням інших українців, які перебувають у сирійських таборах, триватиме.

Прес-служба Міністерства закордонних справ України також повідомила, що українцям, які повернулися, нададуть допомогу з адаптації до звичайного життя, зокрема із залученням можливостей Меджлісу кримськотатарського народу.

Крім того, у таборах для біженців на території Сирії продовжують залишатися українські громадяни, зокрема кримські татари. "МЗС у співпраці з Офісом президента України, іншими державними органами докладатимуть всіх зусиль для забезпечення їх повернення на Батьківщину. Активно також залучатимуть Меджліс кримськотатарського народу", - наголосили в міністерстві.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА