09:38 05.01.2021

Вибори у Джорджії визначать, чи збережуть республіканці більшість у сенаті США

2 хв читати
Вибори у Джорджії визначать, чи збережуть республіканці більшість у сенаті США

В американському штаті Джорджія у вівторок відбудеться другий тур виборів сенаторів до сенату США.

Ці вибори принципово важливі, оскільки саме на них визначиться, чи збережуть республіканці більшість у сенаті. Якщо їм не вдасться цього зробити, Демократична партія отримає більшість в обох палатах. Окрім того, 20 січня, як очікується, вступить на посаду президент-демократ Джо Байден. За такої розстановки сил демократи зможуть безперешкодно просувати багато своїх ініціатив, проти яких виступають республіканці.

У разі, якщо республіканці збережуть контроль над верхньою палатою Конгресу, вони зможуть зводити нанівець багато ініціатив Байдена і, за бажання, - блокувати його призначення на ключові посади.

У сенаті США засідають по два представники від кожного штату.

Дотепер за підсумками виборів у листопаді республіканці гарантували собі 50 місць у сенаті, а демократи - 48. Для контролю над палатою необхідний 51 голос, тому республіканцям досить перемоги в Джорджії хоча б одного з двох кандидатів - Келлі Лефлер або нинішнього сенатора Девіда Пердью.

Якщо обидва зазнають невдачі, то в обох партій буде по 50 сенаторів. У таких випадках вирішальний голос У сенаті належить віце-президенту: з 20 січня 2021 року ним буде член Демократичної партії Камала Гарріс.

Голосування в Джорджії затягнулося через особливі закони у штаті. Перший тур відбувся ще в листопаді. Відповідно до закону, кандидат отримує місце в сенаті, тільки якщо він заручився підтримкою понад 50% голосів. В іншому разі проводиться ще один тур голосування.

Обидва республіканці досить вдало виступили в першому турі. Так, під час першого голосування Пердью випередив демократа Рафаеля Ворнока на 88 тис. голосів, однак при цьому заручився підтримкою 49,7% виборців.

Що стосується Палати представників, над нею вдалося зберегти контроль демократам, однак республіканцям вдалося значно скоротити відставання.

На президентських виборах 2020 року переміг кандидат від демократів Джо Байден, 15 грудня це підтвердилося голосуванням колегії вибірників. Однак президент США Дональд Трамп не визнав поразки, а його юристи продовжують спроби оскаржити результати голосування в шести штатах: на їхню думку, Байден переміг там лише завдяки порушенням, зокрема - вкиданню бюлетенів.

Трамп раніше також припускав, що прихильники демократів можуть і на виборах сенаторів у Джорджії спробувати сфальсифікувати результати голосування.

Обидва кандидати-республіканці в Джорджії - близькі прихильники Трампа.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА