17:55 05.01.2021

Судді КС стурбовані загрозою блокування роботи суду після указу президента про відсторонення Тупицького

4 хв читати
Судді КС стурбовані загрозою блокування роботи суду після указу президента про відсторонення Тупицького

Судді Конституційного Суду України (КС) ухвалили заяву щодо ситуації у зв'язку із виданням указу президента України Володимира Зеленського про відсторонення від посади голови КС Олександра Тупицького, в якій заявляють про можливість блокування роботи КС у зв'язку з недотриманням органами влади та посадовими особами приписів Конституції України.

"Судді Конституційного Суду України стурбовані ситуацією, що склалася у зв'язку з виданням президентом України указу "Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України" від 29 грудня 2020 року №607/2020", - йдеться в тексті заяви, розміщеної на сайті КС у вівторок.

У заяві наголошується, що в Україні, як у правовій державі, державна влада здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Органи державної влади та посадові особи, у свою чергу, мають неухильно дотримуватися вимог Конституції, "зокрема й тих, які гарантують незалежність КС".

При цьому Конституція встановлює підстави та порядок звільнення судді КС із посади та припинення його повноважень, зазначають судді. "Збори суддів КС звертають увагу на неприпустимість недотримання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції України, що може призвести до блокування роботи КС, яке унеможливить здійснення конституційного контролю з метою забезпечення верховенства Конституції України, утвердження прав і свобод людини", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, 28 грудня Офіс генерального прокурора направив президентові України клопотання про відсторонення голови Конституційного Суду Олександра Тупицького з посади судді Конституційного Суду терміном на два місяці.

Президент України Володимир Зеленський 29 грудня підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді Конституційного Суду терміном на два місяці. Представник президента у КС повідомив, що усуваючи голову Конституційного Суду Тупицького від посадових обов'язків, Зеленський діяв у рамках своїх повноважень.

У КС у відповідь на оприлюднення указу заявили, що таке рішення ухвалюється на спеціальному пленарному засіданні КС і повідомили про намір призначити таке засідання, а суддя Тупицький зобов'язаний продовжувати виконувати свої службові обов'язки відповідно до Конституції України та закону України "Про Конституційний Суд України". Також було оприлюднено коментар, згідно з яким Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив приписи ст. 1, 6, 8, 19, 106, 147, 149, 153 Конституції України. Також зазначається, що положення ч. 3 ст. 154 КПК України, на яку посилається указ президента, не поширюються на суддів КС і є непридатними щодо них.

Офіс президента України розцінив розміщення на офіційному сайті КС висновків і роз'яснень з питань, щодо яких КС не ухвалював рішень, присвоєнням повноважень суду.

"Розміщення таких "висновків" та "роз'яснень" на офіційному сайті суду має на меті свідоме введення в оману суспільства та ЗМІ щодо правової позиції КСУ. Відповідно, будь-які "заяви", "роз'яснення" та "висновки", розміщені на сайті суду, щодо яких КСУ не ухвалював рішень, є юридично нікчемними, а посадові особи, які дали розпорядження на їхнє розміщення, мають бути притягнуті до юридичної, серед іншого - кримінальної відповідальності за привласнення повноважень Конституційного Суду", - наголошується в заяві Офісу президента, оприлюдненій у соцмережі Facebook.

В Офісі президента зазначили, що закон України "Про Конституційний Суд України", Регламент КС та Положення про офіційний веб-сайт КС чітко визначають, яка інформація може оприлюднюватися на сайті суду.

"Ні зазначеним вище, ні жодним іншим чинним нормативно-правовим актом України не передбачено можливості розміщення на офіційному сайті Конституційного Суду повідомлення правового департаменту Секретаріату КСУ, невідомо ким підготовленого та такого, що за своїм змістом є присвоєнням повноважень Конституційного Суду правовим департаментом", - заявили в Офісі президента.

Офіс генерального прокурора також заявив, що відсторонення президентом України з посади судді Конституційного Суду Тупицького відбулося відповідно до чинного законодавства.

"Позиція Правового департаменту Секретаріату КСУ щодо того, що положення ч. 3 ст. 154 Кримінального процесуального кодексу України не поширюються на суддів Конституційного Суду України і не можуть бути застосовані до них - необґрунтована. Законодавство України потрібно застосовувати комплексно з урахуванням його бланкетних норм, які містяться у профільних кодексах та спеціальних законах", - зазначено у роз'ясненні, оприлюдненому прес-службою Офісу генпрокурора.

Раніше Тупицький не з'явився до Офісу генпрокурора для проведення процесуальних дій, заявивши про сімейні обставини, проте не надав документи про поважність причин неявки. Тупицький підозрюється у підкупі свідка та введенні в оману суду шляхом завідомо неправдивого показання свідка.

При цьому в офісі не уточнили, в рамках розслідування якої справи Тупицького викликають і для яких саме процесуальних дій.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА