19:40 05.01.2021

ЦВК просить Донецьку та Луганську обладміністрації повідомити про можливість проведення перших місцевих виборів 28 березня на окремих територіях цих областей

2 хв читати
ЦВК просить Донецьку та Луганську обладміністрації повідомити про можливість проведення перших місцевих виборів 28 березня на окремих територіях цих областей

Центральна виборча комісія (ЦВК) звернулася у вівторок до Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій - обласних військово-цивільних адміністрацій (ОДА-ОВЦА) щодо надання не пізніше ніж 12:00 15 січня висновків про можливість організації підготовки та проведення перших місцевих виборів 28 березня 2021 року в окремих територіальних громадах цих областей.

Як повідомляє управління комунікації Секретаріату ЦВК, до переліку таких громад входять десять сільських, селищних, міських територіальних громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та вісім - Сєвєродонецького та Щастинського районів Луганської області.

У ЦВК нагадали, що 8 серпня 2020 року на підставі відповідних висновків Донецької та Луганської ОДА-ОВЦА встановили неможливість проведення перших виборів депутатів окремих сільських, селищних, міських рад Донецької та Луганської областей та відповідних сільських, селищних, міських голів, визначивши їх переліки. Унаслідок цього перші місцеві вибори 25 жовтня 2020 року у зазначених територіальних громадах не були проведені, а виборчі права громадян не реалізовані.

У зв'язку з цим ЦВК зазначила, що у разі можливості організації підготовки та проведення відповідно до Виборчого кодексу України місцевих виборів на окремих територіях зазначених областей в останню неділю березня 2021 року Комісія має ухвалити рішення про призначення перших місцевих виборів 28 березня не пізніше ніж 17 січня 2021 року.

"Натомість законами України Комісія не наділена повноваженнями самостійно визначати можливість забезпечення належної безпеки та уникнення терористичної загрози під час організації та проведення місцевих виборів на окремих територіях Донецької та Луганської областей. Водночас, зважаючи на необхідність забезпечення можливості громадянам України реалізувати їхнє право на формування органів місцевого самоврядування шляхом участі у відповідних місцевих виборах, існує потреба в отриманні інформації щодо безпекової ситуації на окремих територіях цих областей, розташованих поблизу лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями. Тому з метою забезпечення реалізації та захисту конституційних виборчих прав громадян України Комісія ухвалила відповідне звернення до Донецької та Луганської ОДА-ОВЦА", - йдеться у повідомленні.

Раніше, у листопаді глава делегації України у Тристоронній контактній групі, перший президент України Леонід Кравчук повідомив, що підготовлений українською стороною "План спільних кроків" для ТКГ містить пропозицію про повне припинення конфлікту й демілітаризацію окремих районів Донецької та Луганської областей на початку 2021 року, аби створити всі необхідні умови для проведення там місцевих виборів не пізніше ніж 31 березня 2021 року. Вибори мають бути проведені у відповідності з Конституцією та законами України, і з дотриманням стандартів ОБСЄ - Копенгагенського документа 1990 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог завдав ударів по Одеській області ймовірно ракетами Х-59, поранено 5 осіб, серед них дитина - Сили оборони півдня

Окупанти протягом дня обстрілювали Нікопольський район, є руйнування - Дніпропетровська ОВА

Відомо про трьох постраждалих, серед них дитина, в результаті ракетного удару по Одесі - ОВА

У результаті денного обстрілу Харкова пошкоджено гаражі, постраждалих немає - Синєгубов

Ворог завдав ракетного удару по інфраструктурі Шостки Сумської області – ОВА

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА