19:54 05.01.2021

Слідчі дії у зв'язку з можливим "білоруським слідом" у справі Шеремета можуть бути проведені на території Європи вже у січні - Аваков

3 хв читати
Слідчі дії у зв'язку з можливим "білоруським слідом" у справі Шеремета можуть бути проведені на території Європи вже у січні - Аваков

Українські правоохоронці мають у своєму розпорядженні більший обсяг матеріалів, які свідчать про те, що до 2012 року в білоруських спецслужбах обговорювалася можливість вбивства журналіста Павла Шеремета, ніж той, який був оприлюднений у ЗМІ, заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

"У грудні-місяці ми отримали дещо більше матеріалів, ніж було оприлюднено вчора (4 січня - ІФ) у пресі, які нам показують, що у колах білоруських спецслужб до 2012 року - остання дата, по-моєму, квітень 2012 року - обговорювалися питання, пов'язані з вбивством Павла Шеремета. Ці матеріали ми тоді прийняли. У нас здійснено цілу низку міжнародно-правових доручень відтоді", - сказав Аваков журналістам у Харкові у вівторок.

"Буде домовлено про деякі слідчі дії вже зараз, у січні-місяці, на території Європи", - додав міністр.

Він зазначив, що слідчі ще продовжують аналізувати отримані документи. "Ми отримали в руки досить багато документів, наразі їх вивчають", - сказав Аваков.

Як повідомлялося, 4 січня інтернет-видання "Українська правда" з посиланням на оприлюднені аудіозаписи та бельгійське видання EUobserver повідомило про те, що вбивство Шеремета готували спецслужби Білорусі. Як випливає із запису розмов голови Комітету держбезпеки Білорусі у 2008-2012 році Вадима Зайцева, переданих "Українській правді" білоруською опозицією, секретні служби Білорусі в 2012 році за наказом президента Білорусі Олександра Лукашенка обговорювали можливість підірвати вибухівкою Шеремета, що було здійснено за чотири роки.

"На записі звучать слова Зайцева, записані прихованим пристроєм 11 квітня 2012 року під час інструктажу співробітників елітного контртерористичного підрозділу КДБ "Альфа" в офісі Зайцева в Мінську. Зокрема, на записі обговорюється спосіб убивства Павла Шеремета, який на той час жив і працював у Росії. Ставиться завдання його підірвати. І зробити це так, щоб це вбивство стало публічним сигналом", - пише "Українська правда".

"Українська правда" наводить слова Зайцева EUobserver: "Ми повинні попрацювати над Шереметом, який є великим головним болем... Ми закладемо бомбу... Президент (Лукашенко) чекає цих операцій".

Пізніше того самого дня Національна поліція України повідомила, що отримала у своє розпорядження інформацію про можливих замовників убивства журналіста Павла Шеремета - документи та аудіозаписи, зроблені не пізніше за 2012 рік.

У відомстві також повідомили, що слідство отримало дозвіл на проведення слідчих дій в одній із країн Європи, а розпорядника переданої інформації запросили для проведення слідчих дій.

Уранці 20 липня 2016 року в центрі Києва було підірвано машину керівника інтернет-видання "Українська правда" Олени Притули, в якій перебував Шеремет. Журналіст загинув на місці незабаром після вибуху.

12 грудня 2019 року поліція провела низку обшуків і повідомила про підозру деяким фігурантам справи. Того самого дня відбувся брифінг за участю керівництва Нацполіції, МВС і президента України Володимира Зеленського, на якому було частково розкрито проміжні результати розслідування та названо імена підозрюваних у вбивстві Шеремета. Про підозру у вбивстві Шеремета повідомлено трьом особам: військовій медсестрі Яні Дугарь, волонтеру та дитячому медику Юлії Кузьменко, а також музиканту та ветерану АТО Андрію Антоненку, усіх їх було затримано. Досудове слідство щодо підозрюваних було завершено 22 травня.

Кузьменко наразі перебуває під цілодобовим домашнім арештом, на Дугарь покладено особисті зобов'язання, а Антоненка тримають під вартою. Жоден із обвинувачених своєї провини в причетності до вбивства Шеремета не визнає.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА